Naslovnica ŽIVOT Šok za Zapad: Moskva pravi grad za konzervativne Amerikance koji žele da...

Šok za Zapad: Moskva pravi grad za konzervativne Amerikance koji žele da se isele u Rusiju

Oštra klima Rusije manje plaši strance nego gubitak svih tradicionalnih vrednosti u Sjedinjenim Državama, piše Newsveek.

U Serpuhovskom okrugu Moskovske oblasti 2024. godine biće izgrađeno „Američko selo“, u kome će živeti 200 porodica.

Rusija planira da izgradi selo za konzervativne Amerikance i Kanađane, javljaju ruski državni mediji.

Novinska agencija RIA Novosti koju podržava Kremlj izvestila je u četvrtak o zajednici koja cilja na iseljenike sa „tradicionalnim vrednostima“, napisavši da se očekuje da izgradnja naselja počne sledeće godine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Dok je Rusija u sukobu sa vladom SAD, posebno u vezi sa ruskom Specijalnom operacijom u Ukrajini, ruski predsednik Vladimir Putin je inicirao stvar koju podržavaju mnogi zapadni konzervativci.

On je potpisao zakon kojim se ograničavaju prava LGBTK+ i ima bliži odnos sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom nego sa njegovim demokratskim naslednikom u Beloj kući Džoom Bajdenom.

[adsenseyu1]

Ruski državni mediji blagonaklono pišu o Trampu, a često objavljuju snimke desničarskih stručnjaka koji kritikuju američki proksi rat u Ukrajini, uključujući popularne emisije bivšeg voditelja Foks njuza Takera Karlsona.

RIA Novosti citira Timura Beslangurova, partnera u VISTA Immigration, advokatskoj firmi koja pomaže stranim investitorima u dobijanju boravišnih dozvola i državljanstva u Rusiji, da „oko 200 porodica želi da emigrira u Rusiju iz ideoloških razloga”.

Ukupno, prema Beslangurovu, desetine hiljada ljudi koji nisu povezani sa Rusijom i nemaju tamo korene žele da se presele u Rusiju.

Advokat je govorio o planiranom projektu za konzervativne emigrante na pravnom forumu u Sankt Peterburgu, izvestile su RIA Novosti, rekavši da su regionalne vlasti u Rusiji odobrile planove za izgradnju sela.

Beslangurov je navodno rekao da među 200 porodica iz SAD i Kanade koje žele da se presele na rusko selo ima tradicionalnih katolika jer „veoma snažno veruju u proročanstvo da će Rusija ostati jedina hrišćanska zemlja na svetu“.

[adsenseyu4]

Nijedan ruski zvaničnik nije najavio planove za izgradnju sela, ali je Beslangurov rekao da je administracija Moskovske oblasti odobrila projekat.

Što se tiče razloga zbog kojih zapadnjaci traže da se presele u Rusiju, Beslangurov je naveo širenje „progresivnih vrednosti“ u zapadnim zemljama.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte