ŠOK PREOKRET: Švedska se bez maski približava nula dnevnih smrtnih slučajeva od kovida

Dok CDC podstiče Amerikance na maskiranje zbog novog Delta soja, glavni švedski epidemiolog utvrdio je da je potrebno više podataka, kako bi se znalo koliko je novi soj zarazan. Njegova nacija bez maski trenutno broji nula smrtnih slučajeva od Covida dnevno.

Anders Tegnell rekao je u petak da postoji “mnogo toga što ne znamo” o Delti i upozorio da se ne donose “dalekosežni zaključci” o soju koronavirusa.

Napomenuo je da je varijanta kružila Švedskom “već duže vreme” s malim učinkom, osobito u visokorizičnim okruženjima, poput staračkih domova.

Njegovi komentari dolaze kao odgovor na novo objavljene podatke Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji sugerišu da je soj Delta više prenosiv i da potencijalno može uzrokovati ozbiljnije bolesti.

New York Times i drugi mediji objavili su priče zbog kojih CDC veruje da je varijanta Delta zarazna kao i male boginje, no čini se da ova činjenica nije impresionirala Tegnella.

“Teško je reći koliko je Delta zarazna, [kao] kad su u pitanju male boginje, bolest smo mogli pratiti već nekoliko godina. Čini se da je zaraznost [Delte] vrlo neravnomerna; u nekim slučajevima jedna osoba inficira stotinu ljudi, a zatim imamo druge prilike kada zaražena osoba ne zarazi nikoga uopšte”, rekao je za švedski Aftonbladet.

U zasebnim je napomenama ukazao na činjenicu da je jedna trećina okruga u zemlji prijavila nula novih slučajeva Covida u poslednjih nedelju dana. Istovremeno, došlo je do povećanja broja slučajeva među mladima u Stokholmu i drugim velikim gradovima.

Dok američke zdravstvene vlasti vrše pritisak na Amerikance u područjima s visokim prenosom u pogledu maskiranja, Švedska je 01. jula odustala od svoje poslednje preostale preporuke nošenja maski, vezane za javni prevoz.

Dok je švedska agencija za javno zdravstvo podržala mere poput socijalne distance i rada na daljinu, nema preporuka za upotrebu zaštitnih maski u javnim prostorima.

Mediji su ih osudili zbog toga što odbijaju uvesti oštre mere zatvaranja, no čini se da se manje drakonski pristup Švedske zdravstvenoj krizi isplati: skandinavska je država do sada ovog meseca zableežila ukupno osam smrtnih slučajeva povezanih s Covidom, u proseku 0,25 smrtnih slučajeva dnevno.

Iako je moguće da će se ovaj broj povećati zbog zaostajanja u izveštajima, smrtnost je nesumnjivo pala u poslednjih nekoliko meseci. 04. juna Švedska je prijavila 13 smrtnih slučajeva; više nego za cijeli jul.

Dnevne hospitalizacije takođe su se kretale blizu nule u julu: u većini dana ovog meseca u zemlji je bilo između 0-2 slučajeva Covid-a, koji zahtevaju bolničko lečenje. Istodobno, dnevni slučajevi naglo su padali od aprila.

(logicno.com)