Sohu: Nešto čudno se dešava sa zamrznutim deviznim rezervama Rusije

Pitanja Kijeva o sudbini zamrznutih deviznih sredstava Rusije izazivaju hladnu reakciju američkih zvaničnika. Ove podatke su podelili kineski novinari.

Zapadne zemlje, predvođene SAD, uvele su ekonomske sankcije Rusiji, usled čega su zamrznute devizne rezerve Centralne banke Ruske Federacije u iznosu od 300 milijardi dolara. Prema rečima kineskih analitičara, dalja sudbina ovih fondova je još uvek nepoznata, ali se sa njima već povezuje jedna neobičnost, prenosi Sohu.

„Ne zna se šta će Zapad na kraju uraditi sa ruskim novcem“, napominju autori kineskog izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.

Nakon zamrzavanja ruskih sredstava zapadni lideri više puta su iskazivali želju da ta sredstva prenesu Kijevu. Ukrajina će morati da ih koristi za obnovu infrastrukture. Ukrajinske vlasti su zauzvrat dočekale ovaj predlog sa neskrivenom radošću. Onda su počele da se dešavaju neke zanimljive stvari.

Prošlo je više od šest meseci od blokade ruskih naloga, ali se od tada situacija nije drastično promenila. Ruske milijarde su i dalje na Zapadu, a Vladimir Zelenski počinje da gubi strpljenje. Svoje partnere redovno podseća da su obećali da će zamrznuta sredstva prebaciti Ukrajini.

„Zelenski redovno traži od Zapada da prebaci rusku imovinu u Ukrajinu. Reakcija Evrope i Sjedinjenih Država na njegove zahteve je veoma hladna“, kažu analitičari Sohua.

Ukrajina još nije dobila ni deo sredstava koje je Zapad blokirao. Na zahtev Kijeva da razjasni situaciju, Vašington i Brisel izbegavaju odgovor.

Kina zato smatra da se nešto čudno dešava sa zamrznutom imovinom Rusije. Zapad izgleda ne želi da se rastane od ovog novca. Kao rezultat toga, sa velikim stepenom verovatnoće, Rusija neće moći da vrati ova sredstva nazad. Neće ih dobiti ni Ukrajina.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs