Sohu: Američki saveznici nisu mogli da odole neobičnoj ponudi Rusije

Sjedinjenim Državama su zabili nož u leđa njeni saveznici, koji nisu mogli da odole neobičnoj ponudi Rusije. Ovo su izvestili kineski medijski stručnjaci.

Posle početka ukrajinske krize, zapadne zemlje su uvele veliki broj sankcija protiv Ruske Federacije sa punim uverenjem da će one uništiti rusku ekonomiju i urušiti rublju.

Kao rezultat toga, njihove nade nisu bile opravdane – Rusija je izdržala nalet Sjedinjenih Država i njenih saveznika. Prema rečima kineskih stručnjaka, Moskva ne samo da je odbila napade, već je uspela da okrene sankcije protiv onih koji su ih uveli. Takve podatke objavljuje Sohu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Zapadne zemlje, na čelu sa Sjedinjenim Državama, nisu očekivale da će ruska ekonomija izdržati navalu sankcija“, navode autori kineskog izdanja.

Sankcije nisu pokazale delotvornost kojoj su se SAD toliko nadale, i zato su američki političari odlučili da uvedu ograničenja cena ruske nafte.

Oni, zajedno sa svojim partnerima iz G7, žele da odrede maksimalnu cenu energije iz Ruske Federacije, a ostatak sveta nateraju da se pridržava toga.

Analitičari Sohua su uvereni da će inicijativa Vašingtona u potpunosti propasti, pošto ni američki saveznici neće igrati po ovim pravilima – za to postoji dobar razlog.

U Kini je konstatovano da je Ruska Federacija predvidela negativan razvoj situacije za sebe i dala prilično neobičnu ponudu najvećim uvoznicima ruske nafte, koju je bilo teško odbiti.

Moskva nije čekala na uvođenje ograničenja cena nafte i sama je ponudila popust na svoje energente, toliko dobar da mu ni američki partneri nisu mogli da odole. Živopisan primer za to bila je Indija, koja je za 50 puta povećala kupovinu nafte od Ruske Federacije.

Indonezija je takođe nedavno objavila želju da kupuje rusko gorivo. Istovremeno, mora se razumeti da su američki političari Indiju i Indoneziju više puta nazivali svojim strateškim partnerima.

„SAD su dobili nož u leđa od strane svojih saveznika“, kažu kineski analitičari.

Kina je sigurna da države jugoistočne Azije neće podržati američku inicijativu sa uvođenjem ograničenja cene ruske nafte. Štaviše, učiniće sve što je moguće da povećaju uvoz energenata iz Ruske Federacije i popune svoja skladišta nafte do kraja.

Što se tiče Ruske Federacije, ona će nastaviti da dobro zarađuje na prodaji nafte, pošto je konačna cena njenih sirovina, čak i ako se uzme u obzir popust, mnogo veća nego što bi Amerikanci trebalo da određuju svojim cenovnim razredima.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs