Singapur – Prva zemlja koja je prestala da broji dnevne slučajeve zaraženih COVID-19 i tretira ga kao uobičajeni grip

Zemlja jugoistočne Azije zabeležila je samo 36 smrtnih slučajeva od početka pandemije, a zvaničnici sada žele da ukinu mere poput svakodnevnog brojanja zaraženih slučajeva.

Tri vodeća člana singapurske operativne grupe Covid-19 izradila su nacrt kako bi se okončalo 18 meseci oštrih ograničenja, a sve u cilju obnove putovanja i javnih skupova, bez karantina.

Namera je da se ljudima dopusti da „nastave sa svojim uobičajenim životom“ uklanjajući stroga pravila i umesto toga kontrolišući virus na druge načine.

„Umesto da svakodnevno prebrojavamo zaražene virusom Covid-19, fokusiraćemo se na ishode“, izjavili su ministri trgovine, finansija i zdravlja.

„Koliko njih jako oboli, koliko završi na odeljenju intenzivne nege, koliko ih treba intubirati i tako dalje. Tako otprilike sada kontrolišemo grip.“

„Ne možemo je iskoreniti, ali možemo pandemiju pretvoriti u nešto mnogo manje opasno, poput gripa i nastaviti svoj život.“

Potpuni detalji daljih koraka tek treba da budu otkriveni, ali ministri su predložili mere kao što su testovi u obliku alkotesta, više terapijskih tretmana i veća lična odgovornost.

Singapurski predlog mogao bi biti rani znak da svet počinje da živi sa Covid-om nakon više od godinu dana karantina širom sveta.

U međuvremenu, grupa lekara poslala je „hitno otvoreno pismo“ singapurskom stručnom odboru za vakcinaciju Covid-19, pozivajući da se zaustavi vakcinacija mladih u Singapuru dok američki CDC ne razjasni zašto je tinejdžer, koji je primio vakcinu, umro.

Webtribune.rs