ŠEŠELJ OPTUŽUJE: Čeda Jovanović mora u zatvor zbog Šiptara i Kuma i milionskih pljački

fgr5zjs

Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke, kaže da je, posle izbora nove Vlade Srbije, došlo vreme da se lider LDP Čedomir Jovanović suoči sa zakonom i konačno završi u zatvoru!

Šešelj naglašava da je ulazak u drugi Vučićev kabinet bio poslednja Čedina nada da se spasi robije zbog, kako tvrdi, milionskih lopovluka, veza sa narko-mafijom, ali i umešanosti u ubistvo Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma. Takođe, lider radikala kaže da je Jovanovićevo „javno kukanje“ zbog neulaska u novu vladu dokaz da je i on sam svestan da je došlo vreme da se plate kriminalni računi.

– Čeda Jovanović ne može da prežali to što nije ušao u Vladu. I to je i razumljivo. Čoveku je sudbina u igri, on se grčevito bori da ne ode u zatvor! Ulazak u Vladu bi ga zaštitio od krivičnog progona i bio bi sigurniji. Nadao se da bi tako izbegao odgovornost za milionske pljačke, ali i saslušanje u vezi sa ubistvom premijera Zorana Đinđića, Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma.

Ove optužbe izneli ste nebrojeno puta, ali se ništa nije desilo, niti ste dali neki dokaz…

– Mi to nećemo ispuštati iz ruku. Neprekidno ćemo pitati, pritiskati i tražiti vlasti da se sve to do kraja ispita. Jovanović mora da odgovara! Na njemu se dokazuje da li je Srbija danas pravna država.

Imate li nekih dokaza da je Jovanović umešan u ozbiljan kriminal? I zašto te dokaze, ako ih imate, ne dostavite nadležnim organima?

– Imam ja dokaze, a te dokaze imaju i u policiji i u tužilaštvu. Potrebno je samo da počnu da rade svoj posao. Pa, svi su objavili i nadležni su potvrdili da su Čeda i njegova supruga pokrali državno žito iz robnih rezervi vredno više od milion evra! Zašto se ne postupa u tom slučaju, šta se čeka?!

Zašto se ne postupa?

– To je pitanje za tužioce i mi ćemo to pitanje od danas svaki dan postavljati. Zakon mora da važi za sve, pa i za Jovanovića! Od zakona ga ne mogu zaštititi ni zapadne ambasade, ni bilo ko drugi!

Izjavili ste da bi Jovanoviću trebalo dati ministarstvo saobraćaja, a da bi on odmah za pomoćnika postavio Ljubišu Buhu Čumeta?

– To što sam rekao je bila šala na licu mesta. Hteo sam da Jovanovića izvrgnem ruglu.

Zašto bi baš Čume bio Jovanovićev pomoćnik?

– Zato što je Čume pod Đinđićevom vlašću preuzeo sve poslove asfaltiranja u Srbiji, zbog čega su domaće firme propadale… Buha je na brzinu otvorio firmu u Beču i na lizing uzeo i pozajmio mašine kojima je asfaltirao. Ogromna zarada koju je tako stekao bila je uzrok sukoba u „zemunskom klanu“, a Đinđić je svoje glavne kriminalce, među kojima je bio i Čume, hteo da uvuče u legalne poslove. Kad je, međutim, Dušan Spasojević Šiptar ostao uskraćen za pare u svemu tome, došlo je do sukoba. A kad je posle Milorad Ulemek Legija došao u „zemunski klan“, sukob je poprimio ozbiljne razmere. Đinđić je hteo pola kriminalaca koji su ga doveli na vlast da likvidira, a pola da uvede u legalne tokove. I na kraju, ubili su njega.

Dobro, ali gde je u tome svemu Čeda Jovanović?

– Pa ako je LJubiša Buha Čume spona sa Zoranom Đinđićem, onda je sigurno bio spona i sa Čedom Jovanovićem. Kad bi im dali ministarstvo, Čeda i Čume bi asfaltirali onoliko puteva koliko su para pokrali. Eto, poslednje što je Čeda ukrao bila je pšenica iz državnih rezervi.

Jovanović vam u parlamentu nije odgovorio na prozivku sa Čumetom…

– Bio je mnogo tužan da bi mi bilo šta rekao. A treba ga upitati zašto se toliko snuždio.

Posle 13 godina, kakav je osećaj vratiti se u Skupštinu?

– Sednice nisu uzbudljive kao nekada. Pre je bilo mnogo ozbiljnijih ljudi među poslanicima, pa se rasprava vodila na kvalitetniji način. Ali, pripremite se psihički za moja iznenađenja. A ovaj put me neće iznositi iz Skupštine.

Prija li vam skupštinski restoran?

– Volim da pojedem kuvanu junetinu. Slatko nisam jeo, ali ne zato što sam na dijeti, nego mi se ništa od kolača u Skupštini ne dopada…

(Informer)