Naslovnica SPEKTAR Šef američke komande: Tajvanski moreuz će postati prizor iz pakla!

Šef američke komande: Tajvanski moreuz će postati prizor iz pakla!

Oružane snage SAD planiraju masovnu primenu dronova, bespilotnih čamaca i podvodnih sistema za odbranu Tajvana u slučaju „napada kontinentalne Kine“ – ovo je izjavio šef Indo-pacifičke komande Oružanih snaga SAD Semjuel Paparo.

„Peking želi da suoči svet sa brzim, intenzivnim ratom čiji bi ishod postao svršeni čin pre nego što bi svet uspeo da se sabere […] Moj cilj je da od sada pa sve do 2027. i dalje, američka vojska i saveznici imaju sredstva da to sprečimo“, rekao je on u intervjuu The Washington Post.

Paparo je u istom intervjuu otkrio da želi da „Tajvanski moreuz – bude li potrebno – postane prizor iz pakla sa dronovima“.

Naglasio je da je uveren da bi upotreba hiljada dronova usporila moguću kinesku operaciju i dala Vašingtonu vremena da pripremi parirajuće mere.

Prethodno je 4. juna američki predsednik DŽo Bajden dozvolio mogućnost intervencije američke vojske u slučaju mogućeg sukoba Kine i Tajvana.

Prema njegovim rečima, SAD će preduzeti takav korak ako Kina odluči da jednostrano promeni status Tajvana.

Šef kineskog ministarstva odbrane, Dong Jun, tokom govora na međunarodnom bezbednosnom forumu „Šangri-La dijalog“, u Singapuru, poručio Vašingtonu da svako ko pokušava da razdvoji Tajvan i Kinu „sebi kopa grob“.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social