Naslovnica SPEKTAR Bauk nuklearne podmornice „Kazanj“ trese Floridu- Izronio kod obale Kube!

Bauk nuklearne podmornice „Kazanj“ trese Floridu- Izronio kod obale Kube!

Bauk, bauk ruske podmornice kruži blizu obale Floride, da je zbog toga američka mornarica podigla svoj mornarički patrolni avion P-8 Posejdnon u izviđanje i patrolnu misiju zbog sumnje da se ruska napadna nuklearna podmornica Kazanj klase Jasen M koja nosi hiperzvučne rakete nalazi negde kod obale Floride.

Novi hladni rat je u toku, ali je velika šteta što je Tom Klensi preminuo i ostali smo uskraćeni za još jedan špijunski triler sa podmorničarskom tematikom.

S tim što ne bi glavna tema bila strateška nuklearna podmornica, nego napadna klase Jasen M sa hiperzvučnim projektilima “Cirkon” i krstarećim raketama Oniks i Klub.

Mornarički patrolni avion i dalje nadleće jugoistočnu obalu Floride, pa su neke pretpostavke da možda ova podmronica koja plovi prema Kubi se nalazi blizu obala Floride.

Međutim dok se tragalo za podmornicom i ona je kako javljaju ruski mediji stigla blizu obale Kube. Tačnije 12. juna trebalo bi svečano da po prvi put od završetka Hladnog rata jedna nuklearna podmornica stigne na Kubu.

Verovatno će Moskva sa nestrpljenjem kao i sa raketnom fregatom Admiral Gorškov objaviti snimak uplovljenja u luku Havana iz vojne počasti.

Ono što Amerikance najviše frustira jeste to što je ta podmornica naoružana “Cirkonima”, ali za sada niko ne može tačno da utvrdi da li se ti projektili zaista nalaze na samoj podmornici ili se ovo spoznanje idealno koristi za uznemiravanje Amerikanaca i guranje priče o novoj kubanskoj krizi, ali daleko od one iz daleke 1962.

Glavna namena ove podmornice lov protivničkih podmornica strateških i taktičkih, površinskih brodova i drugih plovila i projekciju borbene snage na ciljevima na kopnu.

Okarakterisane su kao podmornice četvrte generacije.

NJihova konstrukcija zasnovana je na klasi podmornica “Akula Prjekat 971 Štuka i Alfa Prejakt 705 Lira.

Rusija je ove podmornica uvela u operativnu potrebu da bi zamenila napadne nuklearne podmornice klase Akula i Oskar 2 projakt 949A Antej.

(TV Front)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social