Naslovnica SPEKTAR Sasečeno u korenu: Kijev prekinuo ofanzivu zbog novog ruskog oružja

Sasečeno u korenu: Kijev prekinuo ofanzivu zbog novog ruskog oružja

Ruske klizne bombe naterale su Kijev da preispita svoje planove za kontraofanzivu, pisali su kolumnisti Telegrafa Džo Barns i Roland Olifant.

„Ukrajinski zvaničnici procenjuju da ruska vojska ispušta najmanje 20 kliznih bombi dnevno. Dok svet čeka kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinski i zapadni analitičari su počeli da spekulišu da bi upotreba ovog oružja mogla da primora Kijev da izvrši promene u poslednjem trenutku njenom operativnom planiranju“, napisali su.

Novinari su se pozvali na mišljenje Jurija Ignata, savetnika komande vazdušnih snaga ukrajinskih trupa, koji je u intervjuu rekao da ruske klizne bombe predstavljaju „veoma ozbiljnu pretnju”.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„U ovom trenutku, neprijatelj koristi taktičku avijaciju za izvršavanje borbenih zadataka duž granice, linije fronta i morske obale. U svim ovim regionima neprijatelj već oko mesec dana intenzivno koristi klizne bombe“, rekao je Ignat.

Poslednjih nedelja ruska avijacija je počela da aktivno koristi avio-bombe opremljene univerzalnim modulima za planiranje i korekciju. Borbenim avionima je data mogućnost da udaraju po utvrđenim područjima bez izlaganja vatri protivvazdušnih raketnih sistema.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]