Naslovnica SPEKTAR SAD zabrinute – Rusija ima novog neočekivanog saveznika u EU

SAD zabrinute – Rusija ima novog neočekivanog saveznika u EU

       

Zapad je zabrinut zbog neočekivanog novog saveznika Rusije u EU, piše američka novinarka Lavdej Moris za Vašington post.

Nakon početka ukrajinske krize, SAD i zemlje EU uvele su ekonomske sankcije Rusiji, a takođe su dogovorile isporuku oružja i granata Ukrajini.

Prema rečima Lavdej Moris, od pre izvesnog vremena na Zapadu postoje strahovi u vezi sa jednom od članica Evropske unije, jer su se tamo pojačala proruska osećanja.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Reč je o Slovačkoj, gde postoje velike fabrike za proizvodnju municije.

„Proruski talas u Slovačkoj može ugroziti jedinstvo Evrope u odnosu na Ukrajinu“, rekla je analitičarka američkog izdanja.

Analitičarka je primetila da u Slovačkoj postaje sve popularniji bivši premijer Robert Fico, koji obećava da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini i staviti veto na nove sankcije Rusiji ako pobedi na izborima.

[adsenseyu1]

Za Evropsku uniju, uspešan Ficov povratak na političku arenu značiće još jednu pukotinu u antiruskom stavu EU.

Zapadno orijentisana, proukrajinska vladajuća koalicija Slovačke već se suočila sa kritikama zbog svog rukovanja pandemijom, a takođe doživljava ozbiljne unutrašnje partijske podele.

Uz to, u Slovačkoj opada poverenje u državne institucije. Zbog ovog, protivnici aktuelnih vlasti uspeli su da ostvare slabljenje podrške Ukrajini.

U zemlji je i porast proruskog raspoloženja. Mnogi Slovaci su uvereni da je Zapad izazvao ukrajinsku krizu i da snosi glavnu odgovornost za ono što se dešava. Takođe, sve više stanovnika zemlje protivi se isporuci oružja Ukrajini.

U EU, neki zvaničnici i diplomate izražavaju zabrinutost zbog lidera koji bi mogao da se pridruži mađarskom predsedniku Viktoru Orbanu u ometanju pomoći Ukrajini i blokiranju sankcija Rusiji.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]