Naslovnica ŽIVOT Naučnici su naveli dva popularna proizvoda koja su izazvala epidemiju smrtonosne bolesti...

Naučnici su naveli dva popularna proizvoda koja su izazvala epidemiju smrtonosne bolesti među mladima

       

Onkolozi apeluju na omladinu, rak debelog creva sve češće se dijagnostikuje kod mladih ljudi.

Na primer, očekuje se da će do 2030. godine smrtnost od ove strašne bolesti udvostručiti kod osoba mlađih od 40 godina.

Pored toga, prema prognozama istraživača, u narednih 7 godina kolorektalni rak postaće najsmrtonosniji oblik raka za mlade ljude.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Problem se pogoršava činjenicom da lekari često mešaju ovu bolest sa hemoroidima, sindromom iritabilnog creva, anemijom pa čak i mentalnim zdravstvenim problemima. I upravo pacijenti u dobu od 19 do 39 godina češće se suočavaju sa netačnom dijagnozom.

Najviše slučajeva raka debelog creva otkriveno je u Sjedinjenim Američkim Državama, ali Rusija takođe ulazi u prvih deset zemalja sa najvišim stopama obolevanja. Zbog toga treba posvetiti posebnu pažnju sledećim informacijama.

[adsenseyu1]

Da bi se utvrdili uzroci epidemije, grupa naučnika sa Klivlendske klinike sprovela je istraživanje metabolita – supstance koje nastaju u organizmu pri razgradnji hrane. U istraživanju je učestvovalo 170 pacijenata sa kolorektalnim rakom, od kojih je 66 bilo mlađe od 50 godina. Ispostavilo se da postoji razlika u načinu na koji ljudi različite dobi razgrađuju proteine i ugljene hidrate u određenoj hrani.

Kao rezultat, rano nastajanje raka debelog creva naučnici su povezali sa konzumacijom dva popularna proizvoda – crvenog mesa i šećera. Naravno o štetnosti ove kombinacije smo čuli više puta, ali realnost je zaista zastrašujuća. Dakle, nastavljamo se pridržavati najbolje mediteranske dijete prema mišljenju stručnjaka, da bismo izbegli da postanemo deo tužne statistike.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]