Naslovnica U FOKUSU Cure detalji dogovora: Evo ko je imao ključnu ulogu

Cure detalji dogovora: Evo ko je imao ključnu ulogu

       

Ruski mediji i dalje nagađaju o detaljima dogovora Prigožina i Putina u kojem je posredovao beloruski lider Aleksandar Lukašenko.

Međutim, Institut za proučavanje rata prvi put u prvi plan stavlja dva nova imena – šefa kancelarije ruskog predsednika Antona Vaina i ruskog ambasadora u Belorusiji Borisa Grizlova.

Oni su, navodno, imali jednu od ključnih uloga u događanjima od subote kada su se tenkovi Vagnera zaustavili na manje od 300 kilometara od Moskve.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Prema navodima ruskog nezavosnog portala Meduze i ISW-a, Prigožin je u subotu oko podneva pokušao da stupi u kontakt s administracijom ruskog predsednika, ali Putin je odbio bilo kakav kontakt s odmetnutim moćnikom.

Međutim, šef Vagnera, očigledno je bio ljut kada je shvatio da nije dobio podršku kakvu je očekivao, i vrlo brzo je krenuo u pregovore s Lukašenkom, Vainom i Grizlovim.

Prigožin se uspaničio i zbog činjenice da su njegovi vojnici pobili pilote i vazdušno osoblje ruskih vojnih snaga i strahovao je da će ga Putin smatrati odgovornim za taj čin.

[adsenseyu1]

Portal Meduza, pozivajući se na neke ruske izvore, navodi da Putin nakon svega čak i razmišlja o promenama u Ministarstvu odbrane.

Neki su otišli tako daleko i sugerišu da je to deo dogovora s Prigožinom.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik Glavnog štaba vojske general Valerij Gerasimov nisu se videli ni čuli do trenutka kada je Prigožin krenuo u akciju, a sada se spekuliše da bi Aleksej Djumin, trenutni guverner Tulske oblasti, mogao zameniti Šojgua. Ako je ta informacija tačna, to bi bila ogromna Prigožinova pobeda.

Kakav god bio dogovor, Prigožinu se od subote naveče gubi svaki trag. Ruska televizija RTVI navodi da je Prigožinova pres služba javila da šef Vagnera ‘šalje pozdrave‘ i da će odgovoriti na sva pitanja „kada nivo komunikacije bude normalan“.

Zanimljiva je i objava Telegram kanala koji je usko povezan s Vagnerom na kojem je objavljena fotografija Prigožina koji drži prst na usnama.
U potpisu stoji „planovi vole tišinu“. Dakle, to je fraza koju Ukrajinci često koriste za svoju kontraofanzivu.

(Jutarnji list)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]