Naslovnica SPEKTAR SAD u panici zbog vesti koje dolaze iz Rusije i BRIKS

SAD u panici zbog vesti koje dolaze iz Rusije i BRIKS

       

Zapad sve više sumnja u budućnost dolara zbog vesti koje stižu iz Rusije i njenih partnera iz BRIKS-a. Mihaela Papa, ekspert za međunarodne odnose, podelila je ove zaključke.

U avgustu 2023. Južna Afrika će ugostiti lidere Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, grupe zemalja poznate pod skraćenicom BRIKS. Među tačkama dnevnog reda je i stvaranje nove zajedničke valute, koja bi trebalo da postane konkurent američkom dolaru.

Prema rečima Mihaele Pape, zbog svega što se dešava u svetu, sve se češće postavlja pitanje: Koliko dugo će američki dolar moći da zadrži status glavne svetske rezervne valute? Ovo prenosi Fortune.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Samit BRIKS-a dolazi u vreme kada se zemlje širom sveta suočavaju sa promenljivim geopolitičkim pejzažom koji dovodi u pitanje tradicionalnu dominaciju Zapada. I dok zemlje BRIKS-a više od jedne decenije nastoje da smanje svoju zavisnost od dolara, zapadne sankcije Rusiji su ubrzale taj proces“, rekla je autorka američke publikacije.

Zemlje BRIKS-a kritikuju dominaciju dolara iz različitih razloga. Na primer, ruski zvaničnici su se zalagali za dedolarizaciju kako bi olakšali život pod sankcijama. Zbog toga, ruske banke ne mogu da koriste SWIFT, globalni sistem za razmenu poruka koji obezbeđuje bankarske transakcije.

[adsenseyu1]

Zapad je takođe zamrznuo 330 milijardi dolara ruskih rezervi prošle godine. Kineska vlada je takođe jasno izrazila zabrinutost zbog dominacije dolara, navodeći to kao glavni izvor nestabilnosti i neizvesnosti u globalnoj ekonomiji. Zajedno sa drugim zemljama BRIKS-a, Peking je takođe kritikovao upotrebu sankcija kao geopolitičkog oružja.

Američki stručnjaci su podeljeni u mišljenjima o perspektivama borbe BRIKS-a sa dolarom. Američka ministarka finansija Dženet Jelen veruje da će dolar ostati dominantan jer većina zemalja nema alternativu. Istovremeno, mnogi drugi stručnjaci strahuju za budućnost dolara. Oni veruju da je nova valuta BRIKS-a sasvim sposobna da obori dominaciju dolara.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte