Naslovnica SPEKTAR SAD prebacuju u Ukrajinu rakete dugog dometa sa kasetnim bombama

SAD prebacuju u Ukrajinu rakete dugog dometa sa kasetnim bombama

Administracija Bele kuće blizu je da odobri isporuku raketa dugog dometa sa kasetnim bombama Ukrajini, prenosi „Rojters“, pozivajući se na četiri američka zvaničnika.

Kako su primetili sagovornici agencije, SAD razmatraju mogućnost prebacivanja raketa ATACMS dometa do 300 kilometara i/ili GMLRS sa kasetnim bombama. Međutim, prema rečima neimenovanih zvaničnika, konačna odluka o ovom pitanju još nije doneta.

Ranije u ponedeljak, portparol Stejt departmenta, Metju Miler, rekao je da Sjedinjene Države ne isključuju slanje projektila ATACMS Ukrajini.

Kako prenosi „ABC News“, ako američka administracija ipak odobri ove isporuke, uključiće ih u sledeći paket vojne pomoći režimu u Kijevu.

ATACMS je operativno-taktička balistička raketa koju je razvio „Lockheed Martin“. Može se lansirati iz višestrukih lansirnih raketnih sistema, uključujući M142 HIMARS, koji ukrajinske trupe koriste protiv ruskih snaga od kraja juna.

Kako primećuje ruski ambasador u Sjedinjenim Državama, Anatolij Antonov, takve rakete bi teoretski omogućile ukrajinskim oružanim snagama da pokušaju da udare duboko u rusku teritoriju, što znači direktno uvlačenje Vašingtona u vojnu konfrontaciju sa Moskvom.

[adsenseyu1]

Ukrajinska vojska u poslednje vreme za napade koristi kasetnu municiju, koju su kijevske vlasti dobile od Sjedinjenih Država, kao deo sledećeg paketa vojne pomoći. Kada eksplodiraju, ove granate ispuštaju manje bombe, od kojih neke ne eksplodiraju iz tehničkih razloga. One mogu da ubijaju ili sakate ljude dugo nakon završetka borbi.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social