Naslovnica U FOKUSU SAD objavile foto najnovijeg oružja: Brzo izbrisano – Nešto nije u redu...

SAD objavile foto najnovijeg oružja: Brzo izbrisano – Nešto nije u redu – VIDEO

Američka vojska prvi put objavila fotografije bombe američkih vazdušnih snaga dizajnirane da uništi podzemne bunkere u kojime se možda obogaćuje uranijum.

Reč je o bombi GBU-57, takođe poznatoj i kao “Massive Ordnance Penetrator”, čije fotografije su objavljene 2. maja, ali su ubrzo izbrisane, verovatno zbog bezbednosnih razloga, piše britanski Telegraf.

Ono što celu stvar čini još zanimljivijom jeste to što su fotografije objavljene, a zatim izbrisane u jeku sve većih napetosti između SAD i Irana zbog iranskog nuklearnog programa.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Podsetimo, pojedini svetski mediji su objavili, pozivajući se na ekskluzivne snimke, da Iran gradi postrojenje koje bi moglo biti izvan dometa američkih specijalizovanih bombi, duboko u planini.

Američke vazdušne snage objavile su slike bombe na Fejsbuku na stranici vazdušne baze Vajtmen u Misuriju. U bazi se nalazi flota nevidljivih bombardera B-2, jedinih aviona koji mogu da nose tu bombu.

U objavi stoji i da su dve bombe “masiv ordnance penetrejtor” stigle u bazu kako bi tamošnja jedinica mogla da testira “njihovu sposobnost”.

Na slikama je prikazan natpis na bombama na kom je navedena njihova težina od 12.300 kg. Takođe je opisano da bomba nosi mešavinu AFX-757 – standardnog eksploziva – i PBXN-114, relativno novog eksplozivnog spoja, pojasnio je Rahul Udoši, viši analitičar oružja u obaveštajnoj kompaniji “Džejns”.

[adsenseyu1]

Bomba je tako teška zbog njenog debelog čeličnog okvira, koji joj omogućava da probije beton i tlo pre nego što eksplodira. Međutim, ostaje nejasno koliko bi bila tačna delotvornost tog oružja.

Udoši je rekao da su vazdušne snage verovatno sklonile slike jer su otkrile previše podataka o bombama. “Momentalno uklanjanje s interneta bez komentara ili opravdanja znači da postoji potencijalni propust”, rekao je Udoši.

(Slobodna dalmacija)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]