Petronijević: Karadžić služi kaznu u ropskim uslovima

Nemamo informaciju o njegovom zdravstvenom stanju, ali sumnjamo da je pod jakim psihičkim pritiskom, te je pitanje koliko još može da živi, izjavio je Goran Petronijević za „RIA Novosti“

Pismo 120 srpskih intelektualaca o kršenju prava bivšeg lidera Republike Srpske Bosne i Hercegovine (RS BiH) Radovana Karadžića u britanskom zatvoru praktično je ostalo bez odgovora, njegovo zdravlje u ropskim uslovima je u velikoj opasnosti, rekao je za „RIA Novosti“ njegov advokat Goran Petronijević.

„Jedan od članova porodice prethodno je dobio mejl od uprave zatvora da se prava zatvorenika ne krše. Sa mnom, njegovim zvaničnim braniocem, gospodinu Karadžiću je zabranjen kontakt već nekoliko meseci. Kontakt sa ostalim licima je takođe ograničen. Sa suprugom i ćerkom može da razgovara samo telefonom i to u kratkim intervalima od po nekoliko minuta, i to samo na engleskom jeziku“, kaže Karadžićev advokat.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Petronijević dodaje da su njegova prava narušena do neverovatnih razmera.

„Tamo ne služi kaznu, već ga drže u ropstvu. Nemamo informacije o njegovom zdravstvenom stanju, kriju to od nas. Verujem da je njegovo zdravlje ugroženo, jer trpi veliki psihički pritisak i prava su mu ugrožena. Sistem je toliko zatvoren da sam veoma pesimističan, ne znam koliko još može da živi ovako“, dodao je Petronijević.

Karadžićeva porodica i odbrana pokušali su da angažuju nekoliko britanskih advokata da ga zastupaju, ali su „nakon što su kontaktirali zatvor i Ministarstvo pravde svi su odbili bez objašnjenja“.

Bivši predsednik RS BiH prebačen je u maju 2021. godine iz Haga u zatvor u Velikoj Britaniji na ostrvu Vajt.

Podsetimo, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) proglasio je Karadžića krivim po 10 od 11 tačaka za zločine u Bosni i Hercegovini, te ga osudio na 40 godina zatvora.

(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte