Naslovnica SPEKTAR SAD i Rusija na korak od rata?! General Kavoli preuzima upravljanje ukrajinskih...

SAD i Rusija na korak od rata?! General Kavoli preuzima upravljanje ukrajinskih trupa!

Pentagon je od vojnih vlasti Kijeva zahtevao da pređu na američko vreme. To se pre svega odnosi na Generalštab ukrajinske vojske kako bi od američke vojske obaveštajne i operativne informacije u realnom vremenu i naređenja.

Naime, Amerikanci su ustanovili da sadašnje stanje ne odgovara trenutnoj situaciji i da informacije kasne, a samim ti i vreme rekacije ukrajinskih trupa na terenu zbog čega je i Pentagon tražio da vojska pređe na američko računanje vremena.

Sada je trenutna vrmenska razlika između Vašingtona i Kijeva 8 sati.

Inače, Pentagon je tražio od vojnih vlasti u Kijevu da formiraju dežurnu vojnu jedinicu koja bi bila odgovorna za prijem obaveštajnih i operativnih poruka-naređenja od Pentagona iz Sjedinjenih Država u realnom -američkom vremenu u njihovoj vremenskoj zoni.

Osim toga američka vojska imala je još jedan zadatak a to je racionalizacija Generalštaba.

Naime utvređeno je analizom američke vojske da personal u Generalštabu mora biti smanjen za 60 posto. Zapravo radi se o oficirima činovnicima koji su višak za normalno funkcionisanje generalštaba.

Svi otpušteni biće smesta poslati na front kako bi preuzeli komandne dužnosti u borbenim jedinicama na operativnom i taktičkom nivou.

Sve ovo treba da se završi pre letnje ukrajinske ofanzive koju će prema upućenima preuzeti lično komandant Američkih snaga u Evropi general Kristofer Kavoli, visoki američki oficir koga duže vreme svrbe prsti i koji je spreman da iskoristi jedinsitvenu priliku i šansu u svojoj karijeri da zarati sa Rusima i pokuša da ih pobedi na strateškom i taktičkom nivou.

Naime, to će značiti da će general Kavoli upravljati sa svojim timom na

operativnom i taktičkom nivou svim jedinicama ukrajinske vojske od Harkova do Nikolajeva.

Ako se ovakav plan zaista dogoditi od rata Rusije i SAD nas deli samo jedan korak.

Ko je general Kavoli

General sa četiri zvezdice Kristofer Džerard Kavoli od 1. jula 2022, godine preuzeo je komandu na svim američkim i NATO snagama u Evropi.

Imenovanje Kavolija dolazi u trenutku kada SAD formira novi korpus u Poljskoj i kad

planira da na starom kontinentu rasporede 100.000 vojnika na prostoru istočne Evrope na samoj granici sa Rusijom i Belorusijom.

Kavoli ima dugu vojničku karijeru, a osim u Evropi u kojoj je boravio od januara 2018. do septembra 2020., službovao je i u Afričkoj komandi od oktobra 2020. do juna 2022.

U vojsci SAD nalazi se od 1987 godine, i borbeno je služio u Avganistanu kao komandant brigade u sastavu 1. oklopne divizije, 7. zajednile komande za multinacionalnu obuku i 25. pešadijske divizije.

General Kavoli rođen je u Vicburgu tadašnja Zapadna Nemačka, gde je njegov otac bio

razmešten. Kavoli je italijansko-američkog porekla. Odrastao je u Rimu, Veroni i Vićenci.
Zanimljivo je da Kavoli nije bio klasični prototip oficira američke vojne škole.

Naime, diplomirao je biologiju na Univerzitetu Prinost. Već tad odlučio je da bude pripadnik rezervnih snaga i završio je kurs za rezervnog oficira, odakle je otišao pravo u pešadiju. .

Prvo mesto službovanja bila je Vićenca. Kao mladi potporučnik bio je komandant treće čete 325. vazdušno-desantnog bataljona. Na čelu je bio od 1988-1991. Posle unapređenja u čin kapetana poslat je u školu za obuku Rendžera gde je ostao od 1992-1994.

Ušao je i u program oficira za inostranstvo, a 1995, na univerzitetu Jejl upisao ruske i istočnoveropske studije, koje je magistrirao 1997. Dve godine kasnije 1999. postao je načelnik za operacije 10. brdske divizije vojske SAD.

Službovao je u misiji SFOR-a u BiH između 2000 i 2001. Kasnije je u činu potpukovnika prebačen na mesto direktora za Rusiju u Upravi za strateške planove i politiku Zajedničkog štaba od 2001, kao i zamenik izvršnog pomoćnika predsednika Zajedničkog štaba od 2003, a 2004 postaje viši saradnik na Univerzitetu za nacionalnu odbranu.

Kavoli je držao predavanja i stipendistima na Univerzitetu nacionalne odbrane, Centru za evropkse bezbednosne studije Džordž K. Maršal u garmiš Paterkirhenu. U maju 2022. imenovan je za komandanta svi američkih i NATO snaga u Evropi.

Kavoli tečno govori ruski, italijanski i francuski jezik.

(TV Front)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social