SAD bi mogle poslati 30 do 50 tenkova Abrams u Ukrajinu ove nedelje

Vašington bi ove nedelje mogao poslati 30 do 50 tenkova M1 Abrams u Kijev, izvestila je turska novinska agencija Anadolu, pozivajući se na zvaničnika američke administracije.

„Predsednik Bajden će ove nedelje, najranije u sredu objaviti isporuku tenkova M1 Abrams Ukrajini“, preneli su novinari reči zvaničnika.

Prema njegovim rečima, reč je o bataljonu od 30-50 vozila.

Ranije je Sky News Arabia, pozivajući se na anonimnog predstavnika Pentagona, saopštio da su SAD spremne da isporuče ukrajinskoj vojsci 10 tenkova Abrams.

SAD i Nemačka , uprkos velikim zalihama naoružanja Ukrajini, dugo su se uzdržavale od isporuke takve opreme, za razliku od Velike Britanije , koja je dodelila tenkove Čelendžer.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako je ranije primetio nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, prema rezultatima sastanka kontakt grupe za podršku Ukrajini zemalja NATO-a i njihovih saveznika u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, nije bilo moguće postići konsenzus o snabdevanju nemačkim Leopard tenkovi u Kijev.

Istovremeno, na osnovu Špigelovih izvora, rekli su da je kancelar Olaf Šolf ipak doneo takvu odluku. Prema pisanju časopisa, reč je o četi tenkova 2A6, koji su u službi Bundesvera.

Osim toga, Berlin planira da izda dozvole zemljama koje bi htele da isporuče Ukrajini svoje postojeće tenkove Leopard.

Publikacija je precizirala da su neke zemlje članice NATO spremne da to urade. Pored Nemačke, Poljske i Finske, Leoparda imaju Španija, Grčka i Danska.

Moskva je u proleće prošle godine poslala notu zemljama Severnoatlantske alijanse zbog prebacivanja naoružanja ukrajinskim trupama. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će svaki teret koji sadrži vojnu opremu postati legitimna meta ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs