Sabah: Na samitu G20, SAD su morale da odustanu od pretenzija na svetsku dominaciju

Sjedinjene Države nisu uspele da pridobiju saveznike Rusije na svoju stranu tokom samita G20 i poražene su u novom hladnom ratu, napisao je u svom članku Berjan Tutar, kolumnista i direktor stranih vesti turskog lista Sabah.

„SAD, osuđene na krah svoje hegemonije, više nisu u stanju da kontrolišu situaciju, šta god da rade. Projekat novog hladnog rata, pokrenut protiv Rusije i Kine nakon borbe protiv terorizma, takođe je brzo propao.

Kao što se moglo videti, između ostalog, na samitu G20 na indonežanskom ostrvu Baliju, Amerika je morala da odustane od svih svojih zahteva“, piše autor.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema njegovim rečima, zemlje globalnog juga, poput Argentine, Brazila, Kine, Indonezije, Južne Afrike, Indije, Meksika, Saudijske Arabije i Turske, odbacile su sve zahteve koje nameće Globalni sever „predvođen Anglosaksoncima”.

SAD, prema Tutaru, „tragično“ doživljavaju činjenicu da je njihov projekat izolacije Rusije propao. Istovremeno, tročasovni sastanak američkog predsednika Džoa Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga, po njegovom mišljenju, može se u izvesnom smislu smatrati da „Anglosaksonci bacaju peškir u ring ispred rusko-kineskog bloka“.

Najavom da Vašington neće dovoditi u pitanje politiku „jedne Kine“ i druge „crvene linije“ Pekinga, pre svega Tajvana, Bajden je bio primoran da prihvati zahteve kineskog lidera da NATO, EU i SAD treba da vode sveobuhvatan dijalog sa Moskvom naglašava autor.

„Možemo samo da žalimo Vladimira Zelenskog, koji je, na podsticaj Sjedinjenih Država, bacio svoju zemlju i narod u vatru. Čak i činjenica da su njegovu provokaciju projektilima u Poljskoj otkrili lično Bajden i NATO označava novu prekretnicu “, rezimira kolumnista.

Samit G20 održan je na Baliju od 15. do 16. novembra. Rusku delegaciju je predvodio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Učestvovao je na dva skupa posvećena prehrambenoj i energetskoj bezbednosti, kao i zdravstvenim pitanjima.

Pored toga, ministar je održao sastanke sa kineskim ministrom spoljnih poslova, generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, telefonom razgovarao sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, a kratko je razgovarao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov nazvao je završnu deklaraciju samita pobedom zdravog razuma i kompromisom, Moskva će nastaviti da radi na ovom pitanju.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs