ŠOK NA ZAPADU: Republikanci podneli Kongresu SAD predlog zakona o reviziji fondova za podršku Ukrajini

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa predstavili su nacrt zakona o reviziji pomoći Ukrajini, rekla je kongresmenka Merdžori Tejlor Grin, kontroverzna autorka rezolucija o opozivu aktuelnog predsednika SAD Džoa Bajdena.

„Duboko je tužno videti kako se ukrajinski vojnici sa invaliditetom ovde u Kongresu koriste kao marionete za pritisak na naš Kongres da teško zarađene američke dolare kao porez (Vladimiru) Zelenskom. Pozivam na reviziju sredstava za Ukrajinu“, napisala je ona na Tviteru, a prenosi The Hill.

Pored nje, predlog zakona podržalo je i deset njenih članova stranke.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Zakonodavci takođe zahtevaju da se svi dokumenti i diskusije o dodeli sredstava Ukrajini, uključujući vojnu, civilnu i finansijsku pomoć, pošalju unapred na odobrenje.

Biro za ekonomsku bezbednost Ukrajine priznao je početkom jula da je identifikovao slučajeve prodaje humanitarne pomoći i vojnih proizvoda koji dolaze iz zapadnih zemalja. Pokrenuto je oko deset krivičnih dela.

Kasnije, američka kongresmenka rođena u Ukrajini Viktorija Spartc pozvala je Kongres da stvori mehanizam za kontrolu pomoći Ukrajini.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov je takođe rekao da su neki od saveznika Ukrajine poslali vojne predstavnike u zemlju da nadgledaju protok oružja dostavljenog Kijevu . Kasnije je Vrhovna rada Ukrajine formirala komisiju za praćenje „materijalne i tehničke pomoći“ koja dolazi u zemlju.

Zbog ruske vojne operacije, SAD i njeni saveznici nastavljaju da šalju oružje Ukrajini. Američki predsednik Džo Bajden potpisao je zakon o lend-leaseu, Vašington izdvaja desetine milijardi dolara Kijevu.

Moskva je više puta isticala da snabdevanje zapadne vojne opreme samo produžava sukob, a da vozila sa zapadnim naoružanjem postaju legitimna meta ruske vojske.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs