Ruski vojnici o podmukloj taktici dronova vojske Ukrajine

Specijalna vojna operacija je, između ostalog, potvrdila je povećanu ulogu visokih tehnologija u savremenoj oružanoj borbi.

Različite tehničke inovacije, poput helikoptera, termovizira ili radio-elektronskih topova, često su one koje odlučuju o ishodu na bojnom polju.

Mobilisani borac, novinar novinske agencije „Regnum“ Nikita Tretjakov rekao je za MK o taktici bespilotnih letelica koje koriste oružane formacije Ukrajine.

„Za vrlo kratko vreme na liniji kontakta video sam stvari za koje nikada ranije nisam čuo i nisam imao vremena nigde da pročitam“, kaže Nikita.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Na primer, neprijateljski dronovi koji ne ispuštaju eksplozivni predmet – granatu ili fragmentarnu VOG municiju, kako se to obično radilo, već radio farove. Oni služe kao sredstvo za navođenje artiljerije Oružanih snaga Ukrajine. Neka vrsta vesnika smrti.

Iskreno, stvar je krajnje neprijatna, posebno kada se sve dešava noću. Pronalaženje dronova svetionika je gotovo nemoguće čak i tokom dana. Prvo, mali su i slabo vidljivi, a drugo, granatiranje počinje skoro odmah. Dron ispušta signale na liniju rovova, odnosno, ako ih niste brzo pronašli i niste ih uništili, onda počinje artiljerija da „leti“ na vašoj glavi. Gađaju veoma precizno.

Još jedna bespilotna novina koja me je neprijatno pogodila su domaći teški multikopteri sa 8-10 propelera. Takva gvozdena „ptica“ nosi tri, a ponekad i četiri minobacačke mine. Takvi dronovi rade uglavnom noću, kada ih je teško videti i oboriti.

najavljuje je to što se zbog jakog zvuka koji proizvodi tokom leta veoma dobro čuje. Momci ih u šali zovu „mopedi“. Takvi dronovi love našu kamufliranu opremu, lete i bacaju minu na nju. Po pravilu, čak i teška oklopna vozila su lošije zaštićena odozgo nego sa strane.

Na početku specijalne operacije najčešće se radilo o komercijalnim dronovima koji su služili za osmatranje i prikupljanje informacija. Ali posle nekoliko meseci već su našli načine da kombinuju dronove sa artiljerijom ili, u slučaju teških dronova, da ih pretvore u oružje za uništavanje oklopnih vozila. Domišljatost nema granica, kako kažu.

– Kako možeš da se nosiš sa ovim oružjem?– Možda bih, da sam stručnjak za elektronsko ratovanje, bolje odgovorio na ovo pitanje. Za sada se borimo uglavnom sa malokalibarskim oružjem. U našoj jedinici imamo i jedan top za probijanje dronova, koji su neki pronalazači dali za probnu upotrebu. Uz njenu pomoć, momci su uspeli da spuste jedan tako veliki dron.

Ni ovde nije sve tako jednostavno. Dron mora biti otkriven na vreme, pogođen elektromagnetnim snopom da bi se uhvatio. Ako govorimo o malokalibarskom oružju, onda, naravno, ono nije baš efikasno protiv malih izviđačkih dronova. Ali veliki, noseći borbeno opterećenje, sasvim dobro zalutaju.

Teški dron treba da se spusti pre nego što ispusti municiju, pa je veća verovatnoća da će ga oboriti. Međutim, čak i ovde postoje nijanse. Kada ste ga oborili, teško je izračunati gde će pasti, a gde eksplodirati. Ispada mač sa dve oštrice. Opasna stvar je i oboreni dron sa kilogramima eksploziva.

Posebno bih želeo da kažem da je profesionalizam operatera dronova, kako sa naše, tako i sa strane neprijatelja, primetno porastao.

Još u junu-julu prošle godine, momci koji se bore na Donjeckom pravcu pričali su da vrlo često gađaju dronove vatrom iz lakog oružja. Sada već lete komercijalni dronovi koje Oružane snage Ukrajine koriste kao izviđačke na visini od 150-200 metara.

Veoma ih je teško uočiti, posebno u šumovitim predelima zbog krošnje drveća. Ako je dron ipak pronađen, onda ga je, nažalost, retko moguće oboriti vatrom odreda od 7-10 ljudi. Na ovoj visini ovo je težak zadatak čak i za obučene strelce.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs