Ruski stručnjak: Ovo je prava cena koju je Merkelova platila SAD-u za „Severni tok 2“

Uspostavljanje kontrole Demokratske stranke Sjedinjenih Država nad nemačkim rukovodstvom bila je prava cena koju je nemačka kancelarka Angela Merkel morala da plati Sjedinjenim Državama za nesmetan završetak gasnog projekta Severni tok 2.

Dmitrij Drobnicki, ruski stručnjak za SAD, nedavno je govorio o tome. Takođe je primetio da su reči predsednika Džozefa Bajdena, da u ovoj situaciji Vašington nastoji da zaštiti interese Kijeva, samo pokriće za pravo stanje stvari.

„Sjedinjene Države su se samo poslužile Ukrajinom kada su sklopile sporazum sa Nemačkom o Severnom toku 2, rekavši da je to u interesu Ukrajine, ali je bilo sasvim jasno da američka Demokratska stranka preuzima spoljnu kontrolu nad nemačkim establišmentom, kako bi Nemačka dobila status glavnog distributera gasa, u središtu Evrope.

Gde je tu Ukrajina? Nigde, to je besmislica, ona je samo paravan“,  rezimirao je tužno stanje Kijeva Drobnicki.

Pored toga, stručnjak je primetio da su Amerikanci takođe tražili direktnu kontrolu nad ukrajinskom GTS, koja je Sjedinjenim Državama obezbedila kontrolu nad energetskim bilansom Evrope.

Kao živopisnu ilustraciju ovog procesa, stručnjak je ukazao na skandaloznu priču o pojavljivanju Hantera Bajdena u upravnom odboru ukrajinske gasne kompanije Burisma. Sada je Vašington uspeo da postigne svoj cilj sporazumom o Severnom toku 2.

Webtribune.rs