Naslovnica SPEKTAR Ruski stručnjak otkrio: Ukrajinska PVO koristeći izraelski manevar oborila „ruske avakse“

Ruski stručnjak otkrio: Ukrajinska PVO koristeći izraelski manevar oborila „ruske avakse“

U večernjim časovima 23. februara, iznad Kubana, oboren je avion ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga A-50U.

Ukrajinska strana odmah je saopštila da je njihov PVO sistem odgovoran za obaranje, koristeći dalekometnu protivvazdušnu vođenu raketu S-200.

Ruski stručnjak Jurij Podoljaka je na svom „Telegram“ kanalu 24. februara pokušao da analizira situaciju.

Iako ruske vlasti nisu dale zvanične izjave, Podoljaka je već formirao određeni stav. On smatra da je avion oboren „prijateljskom vatrom“.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina je sprovela provokativnu operaciju koristeći rakete zemlja-zemlja prepravljene iz raketa zemlja-vazduh za svoj sistem PVO S-200.

Proračunali su putanju leta A-50U, koji obično prati određeni kurs određeno vreme, i ispalili rakete-mamce ka avionu. Zatim su pokušali da približe ispaljenu raketu što bliže avionu, simulirajući napad protivvazdušne rakete. Kao odgovor, A-50U je ispaljivao toplotne mamce u letu.

[adsenseyu1]

„Ruska protivvazdušna odbrana, u pokušaju da presretne raketu i spasi A-50U, pogodila je svoj avion jednom raketom (ili su obe eksplodirale istovremeno, što će istraga pokazati), pri čemu je avion pao i eksplodirao“, objasnio je on.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajinci su primenili provokativnu šemu koju su već koristile izraelske vazduhoplovne snage u septembru 2018. iznad Sredozemnog mora u blizini Sirije, protiv kontrolnog aviona Il-20 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, koji je pogođen raketom S-200, sirijskog sistema protivvazdušne odbrane.

„Dakle, obe verzije (i ukrajinska i ona koju su juče izneli drugi blogeri) su uglavnom tačne. I po tom pitanju treba hitno nešto preduzeti kako bi se sprečilo ponovno ponavljanje tragedije“, istakao je.

Podoljaka smatra da je potrebno učiniti način letenja A-50U što nepredvidljivijim za protivnika, dok specijalizovani stručnjaci mogu dati i druge racionalne predloge.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social