Naslovnica SPEKTAR Ruski politikolog: Evo zašto je Erdogan lično došao kod Putina

Ruski politikolog: Evo zašto je Erdogan lično došao kod Putina

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan sastali su se danas u Sočiju. Direktor Centra za proučavanje Bliskog istoka i centralne Azije politikolog Semjon Bagdasarov je govorio o ključnoj temi pregovora, zbog kojih je šef Turske lično došao kod ruskog lidera.

Prema rečima Semjona Bagdasarova, Erdogan je doputovao u Soči da razgovara o vojnoj operaciji Ankare u Siriji. Prethodno, na sastanku lidera u Teheranu pre dve nedelje, turski predsednik to nije uspeo da uradi.

„Zbog toga je Erdogan došao da pregovara u Sočiju“, rekao je politikolog.

Na to kako bi Zapad reagovao na susret Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u pozadini ukrajinske krize, analitičar smatra da ne treba očekivati burnu reakciju po ovom pitanju: Turska neće biti izbačena iz NATO-a, a neće biti oduzet ni status kandidata za članstvo u EU.

„Turska je potrebna NATO-u zbog svog geografskog i geopolitičkog položaja. Generalno, neće biti ozbiljne reakcije Zapada na Erdoganove pregovore sa Putinom“, smatra ekspert.

Semjon Bagdasarov je objasnio: Erdogan nije posebno zainteresovan za vođstvo kolektivnog Zapada, jer je njegov rejting u Turskoj sada veoma nizak. To se odnosi i na Partiju pravde i razvoja, kojom dominira aktuelni turski predsednik.

„Manje od godinu dana ostalo je do novih izbora u Turskoj. Zapadni establišment se oslanja na određene ljude i stranke koje su po popularnosti već ispred Erdogana i njegove stranke“, rekao je ekspert.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs