Kedmi otkrio strogo čuvane činjenice: Zašto Zapad ne isporučuje Ukrajini oružje kako su planirali

Vojni ekspert Jakov Kedmi je prokomentarisao ograničene isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini i napomenuo da zbog nedostatka vojne opreme Oružane snage Ukrajine ne mogu da naprave prodor na frontu.

Kedmi smatra da zemlje kolektivnog Zapada imaju izuzetno nizak potencijal vojno-industrijskog kompleksa, pa ne mogu sebi priuštiti da Kijev pumpaju oružjem.

„Ukrajina je živopisna ilustracija strašne dijagnoze zapadnog vojno-industrijskog kompleksa“, rekao je Kedmi u emisiji Solovjev uživo.

Prema rečima vojnog eksperta, ni SAD ni Evropa neće moći da obnove svoj vojni potencijal u narednih nekoliko godina.

Vojni ekspert, bivši šef izraelskih obaveštajnih službi Jakov Kedmi, u intervjuu sa ruskim naučnikom i politikologom Jevgenijem Satanovskim na kanalu Solovjev uživo, odgovorio je na pitanje zašto SAD i Evropa Kijevu šalju ograničenu količinu naoružanja, što ne dozvoljava ukrajinskoj vojsci da napravi prekretnicu na frontu.

Kako je naglasio Kedmi, to nije strah Zapada od Rusije ili pohlepa. Samo je u pitanju što je potencijal vojno-industrijskog kompleksa Zapada, koji degradira dugi niz godina, trenutno izuzetno nizak.

„Ukrajina je živopisna ilustracija strašne dijagnoze zapadnog vojno-industrijskog kompleksa“, rekao je Kedmi. On je napomenuo da su nemačke vlasti izjavile da će davati naoružanja koliko žele, ali se u stvarnosti pokazalo da jednostavno nemaju vojnu opremu.

„Zapravo, u Nemačkoj postoji samo 40 modernih tenkova. A ukupno, Nemačka ima samo nešto više od dve stotine tenkova“, primetio je Kedmi.

Ekspert je naglasio da Britanija ima otprilike isto toliko modernizovanih tenkova, a nešto više ili manje novih ima Francuska.

„Amerikanci zapravo imaju velikih problema. Evo F-22, ima ih jako malo, prodaju se na komad. F-35“ je pojeo „stotine milijardi, ali je ispao loš“. Kedmi je ocenio se mizerne isporuke naoružanja šalju Ukrajini.

Kedmi smatra da Zapad neće moći da obnovi potencijal svog vojno-industrijskog kompleksa u narednim godinama, jer je za to potrebno graditi nove fabrike i tražiti resurse. Istovremeno, većina ovih preduzeća je odavno otišla u stečaj i ostala su samo dva-tri giganta, koji zbog krize ne mogu da rade punim kapacitetom.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs