Naslovnica SPEKTAR Ruski mediji javljaju: Srbija nabavlja raketne sisteme, lovce, dronove!

Ruski mediji javljaju: Srbija nabavlja raketne sisteme, lovce, dronove!

Ruska novinska agencija RIA Novosti je objavila članak o poseti srpskog državnog vrha najvećem vojnom aerodromu u Batajnici kod Beograda i izjavu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, o vojno neutralnoj poziciji Srbije, kao i kratku analizu i prikaz modernizacije i jačanja srpske vojske.

Vojska Srbije nabavlja raketne sisteme, lovce i bespilotne letelice sa akcentom na domaće proizvode, vojna neutralnost zahteva jačanje odbrambenih sposobnosti i vatrene moći, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik – vrhovni komandant Srbije u nedelju je sa načelnikom Ministarstva odbrane Milošem Vučevićem, predsednicom parlamenta Anom Brnabić i rukovodstvom oružanih snaga pregledao najveći vojni aerodrom u Batajnici kod Beograda.

Među prisutnima je bio i predsednik Republike Srpske Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. Posebnu pažnju predsednik Srbije i komanda posvetili su lovcima 204. brigade RV i PVO Srbije, sa kojima je na dežurstvo poleteo i par MiG-ova 29, navodi ruska novinska agencija.

Predsednik se dotakao pregovora o kupovini aviona, a tokom predstojeće posete Francuskoj planira da sa predsednikom ove zemlje Emanuelom Makronom razgovara o kupovini nekoliko lovaca Rafale.

U aprilu 2022. Vučić je najavio da srpske vlasti pregovaraju sa francuskim rukovodstvom o nabavci 12 novih aviona Rafale i još 12 polovnih Rafala iz druge zemlje.

„U procesu smo nabavke novih uređaja, bićete obavešteni uskoro, nekoliko boraca za Vojsku Srbije. Nabavljamo mnoge druge stvari i nastavljamo da jačamo našu vojsku, ali se pre svega oslanjamo na domaću industriju, domaću proizvodnju“, rekao je Vučić prisutnima.

Prema njegovim rečima, srpska odbrambena industrija treba da se fokusira na rad na bespilotnim zemaljskim platformama i bespilotnim letelicama.

„O tome posebno govorim, a za 20 dana videćete prvo gađanje uživo i upotrebu srpskih bespilotnih letelica, prvo zvanično, ne probno, već u sastavu Vojske Srbije. 20. aprila (pre 23. aprila – Dana Vojske Srbije – prim. aut.) moći ćete da vidite da li smo sposobni da proizvodimo bespilotne letelice, da li smo ih napravili i da li mogu da pogode nešto.

Prvi put ćete moći da vidite bespilotne letelice „Komarac“ i „Osica“, nadam se da ćete do kraja godine videti i „Gavran“, oni će pokazati velike razlike u odnosu na druge. Za nas je važno da sami možemo da odbranimo svoje nebo“, istakao je predsednik Srbije, piše RIA Novosti.

„Nabavili smo, naručili i uskoro ćemo dobiti nekoliko desetina MLRS sistema u našoj zemlji, koji će dramatično povećati našu vatrenu moć, ali sve to nije dovoljno.

Zato što morate da vodite računa o specifičnosti položaja naše zemlje, koja je jedina vojno neutralna u ovom delu sveta, i da razumemo izazove sa kojima se suočavamo“, naglasio je srpski lider.

Modernizacija Vojske Srbije

U februaru, na praznik Vavedenja Gospodnjeg, na Dan državnosti Srbije, na vojnoj smotri

u Nišu, građanima je uručen kompleks za elektronsko ratovanje „Repelent“, dobijen po ugovoru od Ruske Federacije.

Vučić je tamo rekao da je ponavljanje NATO bombardovanja Srbije, na isti način kao 1999. godine, postalo tehnički nemoguće zahvaljujući opremanju Vojske Srbije PVO sistemima Ruske Federacije i NR Kine, nakon pregleda FK-3. PVO sistem proizvodnje NR Kine, čije su isporuke Srbiji počele 2022. godine.

Predsednik Srbije je tada rekao da je potrebno kupiti još tri raketne baterije PVO kako bi njihov broj dostigao šest i njima pokrio celu teritoriju zemlje.

U septembru 2023, Vučić je izvestio da je Beograd platio sistem za elektronsko ratovanje Krasukha i sistem za suzbijanje mobilnog radija Repelent u Rusiji, ali su se problemi pojavili sa isporukom kada je „rat počeo“.

Istovremeno, govorio je o prednostima ruskih ATGM-ova Kornet u odnosu na zapadne sisteme i požalio se na nedostatak municije izazvan sukobom u Ukrajini.

Srpski lider je početkom septembra prošle godine rekao da Zapad ne dozvoljava Srbiji da kupuje oružje i vojnu opremu ni na istoku ni od sebe.

Srbija je najveći uvoznik ruskog naoružanja i vojne opreme u Evropi. U periodu 2022–2023, Beograd je planirao da sa Kipra kupi četiri Mi-35, tri Mi-17, kao i 11 polovnih Mi-35.

U decembru 2021. godine u zemlju su stigli ATGM-ovi Kornet kupljeni u Ruskoj Federaciji.

Rusija je u proteklih nekoliko godina u Srbiju prebacila 30 modernizovanih tenkova T-72MS, 30 oklopnih vozila BRDM-2, sedam helikoptera Mi-17 i Mi-35 i šest lovaca MiG-29.

Beograd je nabavio i bateriju raketnih i topovskih sistema Pancir-S1. Predsednik Vučić je izjavio da zemlja želi da ima ruski kompleks S-400, ali da to još ne može da priušti.

Šef srpske države je u novembru 2023. godine na vojnom aerodromu Batajnica kod Beograda pregledao 11 helikoptera Mi-35P kupljenih na Kipru, kao i ranije primljena dva španska transportna aviona CASA C-295 i helikoptera H145.

Srbija je već nabavila devet H145 u 2020. godini – četiri za policiju i pet za vojsku. Srpski lider je rekao i da je Beograd nabavio 22 radarske stanice, „što nije urađeno još od Jugoslavije”, piše agencija RIA Novosti u članku pod naslovom “Vojna neutralnost zahteva moć…”.

(Pravda.rs / RIA Novosti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social