Ruski izvoz u ovu zemlju obara sve rekorde

Očekuje se da će isporuke mazuta iz Rusije u Kinu dostići rekordnih 350.000 barela u maju, piše „Blumberg“, pozivajući se na podatke kompanije „Kpler“.

Manje kineske rafinerije su povećale kupovinu ruskog mazuta, koji se obično koristi za mešanje i manje je vredan od benzina i dizela.

Izvoz ruskog mazuta u Kinu porastao je nakon februara, kada je na snagu stupila granica cena ruskih naftnih derivata koju su usvojile EU i G7.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Kako navodi američka agencija, izvoz mazuta u Kinu je skočio u poslednjih nekoliko meseci, nakon što je provincija Šandong, inače dom većine kineskih nezavisnih rafinerija, pokrenula proveru kvaliteta mešavina bitumena.

„Očekujemo da će priliv mazuta u Kinu ostati visok u maju i da će se dalje povećavati od juna“, rekao za „Blumberg“ Jianan Sun, analitičar iz londonske firme „Enerdži aspekts“.

Kina je u januaru izdala nižu uvoznu kvotu sirove nafte za prve dve serije 2023. godine u poređenju sa prethodnom godinom, što znači da se rafinerije moraju oslanjati na druge sirovine kao što je mazut za svoje potrebe prerade.

Očekuje se da će potražnja za naftom u Kini porasti tokom tekućeg tromesečja, imajući u vidu povećanu mobilnost u kontekstu uspešnog izlaženja iz kovid režima u najvećim kineskim gradovima.

Sun predviđa da će ruske rafinerije u narednim nedeljama povećati isporuke mazuta sa visokim sadržajem sumpora i destilata M100 u Aziju za čak 140.000 barela dnevno.

Analitičar kompanije „Kpler“ Viktor Katona rekao je za „Blumberg“ da 40 odsto mazuta koji Kina uvozi dolazi iz Rusije.

(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte