A sada najava za veliki obračun sa Kinom

Premijer Velike Britanije Riši Sunak ocenio je danas da Kina predstavlja najveći izazov za globalnu bezbednost i prosperitet.

On je kazao da je jedina „zemlja koja ima i sredstva i nameru da preoblikuje svetski poredak“.

On je na kraju samita G7 poručio da će Britanija i druge zemlje G7 težiti zajedničkom pristupu za smanjenje izazova, a ne „razdvajanju“, prenosi Skaj njuz.

„Kina predstavlja najveći izazov našeg doba za globalnu bezbednost i prosperitet, oni su sve autoritarniji kod kuće i asertivni u inostranstvu. Ovde se radi o uklanjanju rizika, a ne o razdvajanju“, rekao je on.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Na pitanje da pojasni ovu frazu, on je dodao: „Radićemo zajedno dok G7 i druge zemlje budu sigurne da možemo da se oslobodimo rizika i ranjivosti lanaca snabdevanja koje dolaze iz Kine, da preduzmemo korake neophodne da se zaštitimo protiv neprijateljskih ulaganja i to na način koji ne oštećuje ni jednu stranu“, rekao je Sunak u razgovoru sa novinarima na kraju samita Grupe sedam zemalja održanog u Japanu.

Kina je u subotu pozvana da izvrši pritisak na Rusiju da okonča svoj rat protiv Ukrajine.

U zajedničkoj izjavi, lideri G7 su naglasili da ne žele da nanesu štetu Kini i da traže „konstruktivne i stabilne odnose“ sa Pekingom.

„Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da prekine svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte