Šta pad Bahmuta u ruske ruke znači za front?

Gubitak Bahmuta mogao bi da natera Zelenskog na mirovne pregovore, čemu se on opire

Osnivač Grupe „Vagner“ Jevgenij Prigožin saopštio je danas da je Bahmut (Artjomovsk) konačno oslobođen nakon meseci intenzivnih borbi.

Iz Moskve još nije došla zvanična potvrda, dok iz Kijeva stiže slabašni demanti.

Agencija Rojters pokušala je da objasni u čemu je značaj grada i za Rusiju i za Ukrajinu.

Odskočna daska

Regionalno transportno i logističko čvorište, Bahmut se nalazi u Donjecku koji je na referendumu glasao za ujedinjenje sa Rusijom.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Šef američkog Pentagona Lojd Ostin i šef NATO saveza Jens Stoltenberg pokušali su da predstave njegov značaj kao simboličan ali ne i taktički, što oslobađanje Bahmuta znači da će se u dometu ruske artiljerije naći dva veća grada u regionu Donjecka – Kramatorsk i Slavjansk. Njihovim oslobađanjem biće oslobođena i Narodna Republika Donjeck.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je za Si-En-En u martu da se plaši da će ruske snage imati „otvoreni put“ do dva grada ako povrate Bahmut.

Zona ubijanja

I Ukrajina i Rusija su navele da je bitka za Bahmut važna za uništavanje vojnih snaga međusobnih snaga uoči očekivane velike ukrajinske ofanzive.

Borba za Bahmut podsećala je, piše Rojters, na Prvi svetski rat, sa rovovskim borbama, minskim poljima, nemilosrdnim artiljerijskim i raketnim napadima i borbama od kuće do kuće.

Većina od 70.000-80.000 stanovnika napustila je grad a Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je da oni koji su ostali žive u podzemnim skloništima.

Zelenski je pokušao da predstavi „tvrđavu Bahmut“ kao simbol prkosa ruskim snagama, ignorišući upozorenja eksperata da nema vojnog smisla držati grad s obzirom na razmere i cenu66 ukrajinskih gubitaka.

Psihološki podsticaj

Povratak Bahmuta u ruske ruke pobeda je koja će podići moral Moskvi i narušiti isti Kijevu.

Dokle god je Bahmut bio u ukrajinskim rukama, Kijev je mogao da računa na podršku zapadnih zemalja, kaže Majkl Kofman, stručnjak za rusku vojsku u američkom istraživačkom centru CNA.

Zelenski je dao Kongresu SAD borbenu zastavu koju su potpisali branioci grada kada je posetio u decembru i rekao za Asošiejted pres u martu da se plaši da bi pobeda Rusije u Bahmutu izazvala pozive međunarodne zajednice ali i njegove zemlje da traži mir, što on, kako je rekao, ne želi.

(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte