Naslovnica U FOKUSU Ruska vojska potvrdila: Oslobađanje Soledara je završeno

Ruska vojska potvrdila: Oslobađanje Soledara je završeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 12. januara uveče završeno oslobađanje grada Soledara koji ima važan značaj za nastavak uspešnih ofanzivnih dejstava.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su tokom oslobađanja Soledara uništile tri aviona i helikopter koji su pružali vatrenu podršku ukrajinskoj vojsci, dok je ruska PVO u području grada oborila devet projektila ispaljenih iz sistema „hajmars“, „oljha“ i „uragan“.

Samo u poslednja tri dana u Soledaru je likvidirano preko 700 ukrajinskih vojnika i preko 300 jedinica ukrajinskog oružja, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

Tokom oslobađanja Soledara jedinice ruskih Vazdušno-desantnih snaga izvele su prikriveni manevar napadajući položaje ukrajinskih trupa. Grad je bio blokiran sa severne i južne strane.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Soledar je zauzet zahvaljujući neprestanom gađanju jurišne i vojne avijacije, raketnih snaga i artiljerije grupe ruskih snaga po protivniku. Kontinuirano su izvodili koncentrisane napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine u gradu, sprečavajući prebacivanje rezervi, snabdevanje municijom, kao i pokušaje povlačenja protivnika na druge linije odbrane“, saopštilo je ministarstvo.

Takođe se navodi da oslobađanje Soledara omogućava da se blokira snabdevanje ukrajinskih trupa u Artjomovsku i da se opkole preostale jedinice u gradu.

Soledar ima strateški značaj za Kijev, jer se grad nalazi u centru odbrambene linije Artjomovsk-Seversk. Ukrajinska vojska je u tom delu podigla moćna odbrambena utvrđenja.

Oslobađanje Soledara omogućiće da se preseče direktan put snabdevanja između Artjomovska i Severska, kao i da se Artjomovsk zauzme sa severa.

(RT)