Naslovnica U FOKUSU Iran rasporedio PVO sisteme Bavar-373 u Siriji – Meta: Izraelski F-35

Iran rasporedio PVO sisteme Bavar-373 u Siriji – Meta: Izraelski F-35

Iran je u Siriji rasporedio svoju najnoviju generaciju protivvazdušnog raketnog sistema pod nazivom Bavar-373 za suprotstavljanje vazdušnim napadima iz Izraela.

Prema informacijama koje je magazin „Njuzvik“ ovaj PVO sistem je namenjen za obuzdavanje i stelt borbenih aviona F-35.

Pozivajući se na informacije iz iranske odbrambene industrije, Bavar-373 će moći da otkrije i uništi stelt borbene avione kao što je američki F-35. Radar Bavar-373 ima domet detekcije od 400 do 500 km, domet praćenja od maksimalno 200 km i azimut od 360 stepeni.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Njuzvik“ prenosi da su u poslednje dve godine izraelske vazdušne snage izvele nekoliko vazdušnih napada na sirijsku teritoriju, uključujući Palmiru i Tartus u oktobru 2021, Latakiju u decembru 2021, Damask u martu 2022, dodatni napad u Tartusu u julu 2022. i dva udara u Homsu u novembru i decembru 2022. Poslednjih godina Iran je unapredio svoje konvencionalne snage i traži nove sposobnosti.

Najnoviji 5-godišnji plan razvoja Irana nastavlja sa prioritetom za rakete, pomorske snage i protivvazdušnu odbranu, ali takođe stavlja novi akcenat na borbene vazdušne snage i elektronsko ratovanje.

Bavar-373 je raketni sistem protivvazdušne odbrane dizajniran za otkrivanje i presretanje dolazećih projektila, dronova i aviona na velikim dometima i velikim visinama, a namenjen je zaštiti iranske teritorije i strateške imovine od vazdušnih i raketnih napada.

Sistem navodno koristi kombinaciju radara, optičkih senzora i komandnih i kontrolnih sistema za otkrivanje, praćenje i presretanje ciljeva. Navodi se da sistem uključuje nekoliko različitih sredstava i komponenti, uključujući TEL (Transporter Erector Launcher) vozila, 3D AESA (Active Electronicalli Scanned Arrai) radar za rano upozorenje, S-band radar za prikupljanje podataka i komandno mesto.

Sistem takođe može uključivati druga sredstva, kao što su optički senzori, kamere i sistemi veza za prenos podataka koji se koriste za podršku otkrivanju i praćenju ciljeva. Bavar-373 može da lansira rakete Saiad-4B iranske proizvodnje, koji je unapređena verzija rakete Saiad-4, dvostepene rakete za presretanje na čvrsto gorivo.

Projektil je projektovan da gađa i presreće dolazeće vazdušne ciljeve na dometima do 300 km i na visini do 120 km.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(armyrecognition)