Ruska pacifička flota pokazala „vatru i bes“ u blizini američkih granica

„Sjedinjene Države su se suočile sa „vatrom i besom“ na svojim granicama, kada je tamo stigla ruska Pacifička flota“, navode novinari „The Sun-a“.

Kako se navodi u poruci Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Pacifička flota je izvela velike vežbe „Umka-2022“ za zaštitu Arktika u Čukotskom moru. Tokom manevara, dve nuklearne podmornice, Omsk i Novosibirsk, lansirale su protivbrodske krstareće rakete Granit i Oniks.

Kako napominju autori, ruske podmornice su lansirane u blizini američke granice, što bi trebalo da izazove zabrinutost u Vašingtonu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Takođe su primetili, da su ispaljeni projektili pogađali ciljeve imitirajući grupu neprijateljskih ratnih brodova. Štaviše, cilj je pogođen na udaljenosti od 400 kilometara.

Novinari podsećaju, da je Rusija značajno povećala svoje vojno prisustvo na Arktiku, i nastoji da kontroliše svoje prirodne resurse i trgovinske puteve.

Rusija je otvorila vojne baze daleko izvan Arktičkog kruga, kako bi učvrstila svoju kontrolu nad ledenim pustošima bogatim resursima.

Osim toga, Moskva je održala vežbu odmah nakon što je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, izjavila da ako Vašington preda Kijevu rakete većeg dometa, SAD će postati direktan učesnik u ukrajinskom sukobu.

Prema rečima autora, manevri u Čukotskom moru mogu biti povezani sa upozorenjem Zaharove.

Webtribune.rs