Rusija završila novu raketu dugog dometa za S-400: Američki generali nervozni „Rusi se spremaju da pokore Evropu“

gfdktiughgvnelrwkfgowe

Rusija je uspešno završila ispitivanja rakete dugog dometa 40N6E za raketni sistem S-400, navodi se u saopštenju novinske agencije TASS.

“Testovi rakete dugog dometa 40H6E za sistem S-400 su završeni na poligonu Kapustin Jar, međusektorska komisija ih je potvrdila kao uspešne, i potpisan je relevantan postupak,“ navodi se u saopštenju koje je prenela novinska agencija TASS. Takođe, precizirano je da se “raketa može uvesti u službu do kraja leta.“

40N6E je raketa dugog dometa sa procenjenim operativnim dometom od 400 kilometara i visinom i do 185 kilometara. Neki izvori navode da je nova raketa sposobna za egzo-atmosfersko presretanje balističkih raketa srednjeg dometa u njihovoj završnoj fazi.

Pilot serija raketa 40N6E, kako su naveli otvoreni izvori, napravljena je krajem 2013. godine. 2015. godine je Ministarstvo odbrane po prvi put objavilo uspešno probno ispaljivanje ove rakete na vazdušnu metu.

U poređenju sa S-300 koji je razvijen u Sovjetskom Savezu, sistem vazdušne odbrane S-400 sa novom raketom može uništiti mnogo širi opseg pretnji brzinom od 4.800 m/s, npr. neprijateljske balističke rakete srednjeg dometa sa dometom od 3.000-3.500 km.

Međutim, ono što ni ovom prilikom nije saopšteno je koji je ustvari krajnji domet ovih raketa ispaljenih iz S-400. Američki generali veruju da Rusi kriju prave podatke i da je domet S-400 i do 3.000 kilometara. Takođe veruju da S-400 može biti i ofanzivno oružje u kojem slučaju bi ruska vojska imala moć sa nesagledivim posledicama.

Američki generali isto tvrde i za raketni sistem Iskander koji je raspoređen u Kalinjigradu. Ako je sve ovo tačno, onda Evropska Unija ima veliki problem, jer je u tom slučaju cela Evropa, bez izuzetka u dometu ruskog nuklearnog oružja, pa je svaka provokacija Rusije na njenim granicama ravna samoubistvu.

Webtribune.rs