RAZARAJUĆI UDAR U SAD od kojeg će se Evropa zatresti A MERKELOVA PASTI: Vrhovni sud Amerike doneo ŠOKANTAN ZAKON

tramp

Vrhovni sud doneo odluku da ilegalni imigranti ne poseduju iste ustavne zaštite kao redovni Amerikanci koji poštuju zakon.

U razarajućem udaru za zagovornike otvorenih granica, SCOTUS je presudio da ilegalni stranci mogu i treba da budu deportovani iz Amerike bez ikakvih saslušanja ili parnica.

Predsednik Tramp je označio trenutni proces, koji dozvoljava ilegalnim strancima da u više navrata ospore naloge o uklanjanju, kao “ismevanje dobre imigracione politike i zakona i reda.“

Mejnstrim mediji nisu gubili vreme da ovu njegovu sugestiju okarakterišu kao “pritisak za okončanje pravnih postupaka za ilegalne imigrante.“ Nekoliko medija je objavilo svakakve vrste ludih tvrdnji o takozvanim pravima za ilegalne strance. Ali još jednom, u nastojanju da predsednika predstave kao ksenofoba, lobi otvorenih granica je izvrnuo činjenice.

Tramp je zapravo u pravu. Veliki deo postojećeg pravnog okvira za uklanjanje ilegalnih stranaca iz SAD se sastoji od loše obrazloženih odluka federalnog okružnog suda, smešnih sporazuma o nagodbi i politički motivisanih odluka.

Lobi otvorenih granica i njegovi službenici u mejnstrim medijima su dosledno predstavljali ovu papazjaniju kao jasnu artikulaciju “afirmativnih prava.“

Ali takvo predstavljanje je pogrešno.

Ilegalni stranci imaju pravo na znatno manje imigracionog pravnog postupka nego što bi njihovi zagovornici želeli da se veruje.

A Vrhovni sud je bio izuzetno dosledan po tom pitanju tokom godina:

  • Nije u nadležnosti sudova da narede prijem stranaca koji nemaju formalne, legalne veze sa SAD. “Što se tiče takvih osoba, odluke izvršnih ili administrativnih službenika, koji postupaju u skladu sa ovlašćenjima izričito dodeljenim od strane Kongresa, predstavljaju određene pravno postupke.“ (Murray’s Lessee v. Hoboken Land and Improvement Co.; Hilton v. Merritt)
  • “Prihvaćeni moto međunarodnog zakona je da svaka suverena nacija, a koja je inherentna u suverenitetu i neophodna za samoodrživost, ima moć da zabrani ulazak stranaca u svoje domovine ili da ih primi samo u takvim slučajevima, i pod takvim uslovima, kako bi to bilo pogodno za propise.“ (Ekiu v. United States)
  • SAD treba strancu da obezbede sudski proces samo kada ih terete za krivično delo i traže kaznenu presudu. (Wong Wing v. United States)
  • “Kakvo god da je pravilo vezano za deportaciju osoba koje su dobile ulazak u SAD, nije u nadležnosti bilo kog suda, osim ako to nije izričito ovlašeno zakonom, da razmatra odlučnost političke branše vlade da isključi tog stranca.“ (Knauff v. Shaughnessy)
  • Nedopušteni stranci, koji nisu stanovnici SAD-a, nemaju pravo na ulazak u SAD kao neimigranti, ili na drugi način. (Kleindienst v. Mandel)

Evropi preko Soroša uvalili milione migranata a svoje izbacuju

Šta sve to znači? Da se stranim državljanima izvan njihovih granica ne duguje nikakav pravni postupak. SAD mogu po želi odstraniti sve njih. To takođe znači da ilegalni stranci uhvaćeni u SAD imaju pravo samo na takav pravni postupak koji priznaje Kongres.

Kongres bi mogao delovati kako bi ubrzao njihovo uklanjanje i obezbedio tip okvira bez saslušanja koji je predložio predsednik. Zapravo, to je već učinjeno za određene klase stranaca:

  • Koristeći proces pod nazivom administrativno uklanjanje, vlada može, bez ikakvog saslušanja, ukloniti ilegalne strance koji su osuđeni za teško krivično delo.
  • Slično tome, strancki koje smatraju neprihvatljivim za SAD po dolasku na granciu mogu biti vraćeni bez saslušanja, koristeći postupak koji se naziva ubrzano uklanjanje.
  • Stranci koji ponovo uđu SAD nakon što su ranije bili deportovani takođe mogu biti uklonjeni bez sasluđanja, koristeći postupak pod nazivom ponovno uklanjanje.

Šta je sa svim onim zahtevima za azil koje ilegalni stanci navodno imaju pravo da podnesu? Kao što je Vrhovni sud jasno stavio do znanja u INS v. Cardoza Fonseca, azil je diskreciona forma olakšanja. SAD nisu dužne da daju azil nikome, čak ni onima koji se jasno kvalifikuju za njega.

Zbog ovoga, Kongres bi mogao doneti zakon po kom se onima koji su nezakonito prisutni u SAD zabranjuje podnošenje zahteva za azil.

Daleko od “pritiska za ukidanje pravnih postupaka za ilegalne strance,“ Tramp predstavlja legitimno pitanje. Vreme je da Amerikanci počnu da postavljaju pitanje koliko su svojih dragocenih poreskih dolara spremni da potroše da obezbeđivanje skupih imigracionih saslušanja ilegalnim strancima na koja oni očigledno nemaju pravo.

Webtribune.rs