Rusija unela u SAD nezamislivu paniku: Moskva se neće ograničiti samo na dedolarizaciju

SAD žele da izvrše pritisak na turske banke zbog njihove povezanosti sa ruskim platnim sistemom Mir.

Britanski list Fajnenšel tajms prenosi da SAD pokušavaju da izvrše pritisak na turski bankarski sektor u vezi sa njegovim povezivanjem sa ruskim platnim sistemom Mir.

Amerikanci zahtevaju da turske banke prekinu saradnju sa Ruskom Federacijom i ne pomažu joj da izbegne posledice sankcija.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, doktor ekonomskih nauka Jurij Judenkov, primetio je da akcije Sjedinjenih Država ukazuju na to da su one zaista zabrinute zbog koraka Ruske Federacije u oblasti dedolarizacije globalnog finansijskog sistema.

„O tome svedoči i činjenica da su SAD radile na tome da se Indija na poslednjim pregovorima ne usudi da kupi rusku naftu za rublje“, dodao je analitičar.

Prema rečima stručnjaka, SAD su već imale problema sa brzim smanjenjem udela dolara na svetskom tržištu u poslednjih dvadeset godina. Naravno, i dalje je velika – više od 50% trgovine je u dolarima, ali je u prošlosti ova cifra bila 75%. Uloga zelenih novčanica opada, a Rusija sada aktivno pomaže da se ovaj proces ubrza.

„Zbog sankcija Rusija se povukla iz svih dolarskih ugovora, što je nanelo dodatnu štetu Americi. Ovo svakako nije dodalo optimizma Vašingtonu. Sada su SAD prinuđene da preduzmu administrativne mere: ranije su uticale na ekonomiju, plašile  kaznama i odmazdom, a sada direktno govore pojedinim zemljama šta da rade i da li smeju da trguju u rubljama“.

„Sjedinjene Države su iscrpile sve ekonomske mogućnosti da održe svoju hegemoniju i počinju da zastrašuju i vrše pritisak na zemlje“, objasnio je ekonomista.

Ali dedolarizacija je samo deo onoga što namerava Rusija, naglasio je ekspert. Prema njegovim rečima, aktuelni samit ŠOS-a može biti direktan izazov za SAD.

„Ako stvorimo kreditne institucije ŠOS-a koje će normalno raditi, onda to neće biti samo dedolarizacija, već konačni izazov hegemoniji dolara“, rekao je Jurij Judenkov.

Webtribune.rs