Rusija objavila koliko ima poginulih vojnika

U vojnoj operaciji Rusija je izgubila 1.351 vojnika, rekao je načelnik Glavne operativne uprave ruskog Generalštaba Sergej Rudskoj.

Povređenih, odnosno ranjenih je 3.825 od početka vojne operacije u Ukrajini.

Kako je naveo, ukrajinske snage su izgubile daleko više pripadnika.

Stradalo je 30.000 ljudi, od toga, 14.000 je poginulih, dok je 16.000 ranjenih. U pitanju su pripadnici svih vojnih formacija Ukrajine.

„Ukrajinska vojska više nema organizovane snage, a gubici su nadoknađeni teritorijalnom odbranom koja nije dovoljno obučena.“

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Prema navodima Moskve, ukrajinske vojne snage imaju 260.200 pripadnika.

Ukrajinska vazdušna odbrana je skoro u potpunosti unišena, ratna mornarica zemlje praktično više ne postoji, saopštila je ruska strana.

Rudskoj je upozorio da Rusija „neće ostaviti bez nadzora“ bilo kakve pokušaje da se Kijevu isporuče novi avioni i sistem protivvazdušne odbrane, a upozorio je NATO na uvođenje zabrane letenja nad Ukrajinom.

„Pojedine članice Severnoatlanskog saveza su predložile da se zatvori nebo nad Ukrajinom. Upozoravam vas na činjenicu da će ruske oružane snage istog trenutka odgovoriti na takve stvari u odgovarajućem maniru“, rekao je on.

Kako je rekao, u Ukrajini se nalazi 6.595 stranih plaćenika i terorista iz 62 zemlje.

„Danas se broj stranih plaćenika smanjuje, zahvaljujući preciznom gađanju baza i kampova za njihovo obučavanje. U Starči i Jarogiv bazi 13. marta ubijeno je 200 plaćenika, a više od 400 je ranjeno“, rekao je on.

To je drugi put od početka agresije na Ukrajinu da ruska strana sapštava svoje gubitke. Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane je 2. marta saopštio da je poginulo 498 ruskih vojnika, a da je ranjeno 1.597.

 

(b92)