Rusija kao predznak predstojeće katastrofe za OPEK+

Rusija ne može da poveća proizvodnju nafte, iako je povećala kvote prema najnovijem sporazumu OPEK+. Na to barem ukazuju najnoviji podaci. Ako je ovo tačno, imamo razloga za zabrinutost.

Rusija je najveći saveznik Organizacije zemalja izvoznica nafte, koje su se prošle godine usaglasile da smanje proizvodnju nafte, usled pada potražnje zbog COVID-19. Sada kada se potrošnja oporavlja i OPEK stalno povećava zalihe, Rusija počinje da zaostaje.

Proizvodnja u ovoj zemlji nije povećana od aprila, iako su kvote za nju, prema uslovima sporazuma, povećane za 200.000 barela dnevno. I ova cifra će nastaviti da raste sledeće godine za 105.000 barela dnevno.

U pogledu stope povećanja proizvodnje nafte, Rusija zaostaje za rastućim ciljevima OPEK+.

Zajedno sa Saudijskom Arabijom, Rusija je dobila početni reper za proizvodnju nafte – nivo sa kojeg se razmatraju smanjenja. Iznosio je 11 miliona barela dnevno.

Pratite nas na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Do aprila 2022. ova cifra će se povećati na 11,5 miliona barela. Ali za razliku od zemalja Zaliva, ruska naftna industrija nikada nije proizvela ovaj obim, a to sada sigurno ne može.

Deo neizvesnosti oko proizvodnje nafte u Rusiji potiče od definicija. Sporazum OPEK+ odnosi se samo na sirovu naftu i isključuje kondenzate, kako se naziva lagani oblik nafte proizveden iz gasnih polja.

U zvaničnim podacima ruskog Ministarstva energetike, nafta i kondenzat su kombinovani. Ali udeo kondenzata u Rusiji je veoma značajan, budući da je to najveća zemlja na svetu koja proizvodi gas.

Količina proizvedenog kondenzata mogla bi iznositi oko 800.000 barela dnevno, ili 8% ukupne proizvodnje nafte u Rusiji (u avgustu je ministarstvo reklo da je to 10,43 miliona barela dnevno). Ali najverovatnije to varira u zavisnosti od sezone, zajedno sa promenama u obimu proizvodnje gasa.

Važno pitanje je koja vrsta proizvodnje nafte iz ove dve opada? Ne znamo, na primer, da li je opšta stagnacija proizvodnje u zemlji rezultat smanjenja proizvodnje kondenzata, što krije povećanje proizvodnje sirove nafte.

Ali, ako detaljnije ispitamo pokazatelje proizvodnje pojedinih preduzeća, stiče se utisak da se pad ovih pokazatelja odnosi na kondenzate gasa. Dva od tri najveća pada proizvodnje mogu se pripisati kondenzatu.

Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft povećao je proizvodnju od 110.000 barela dnevno od aprila do avgusta, ili 3%. Lukoil i Surgutneftegaz imaju približno isti rast proizvodnje.

Ako govorimo o onim kompanijama koje su smanjile proizvodnju, onda treba reći da Gazprom Neft izvodi radove na održavanju na svom priobalnom polju Prirazlomnoje, na Arktiku.

Novatek ima sezonsko smanjenje proizvodnje, jer su takva smanjenja zabeležena i ranije. Osim toga, jedan od tri projekta prema ugovorima o podeli proizvodnje je takođe u fazi planiranog održavanja.

Ovo ostavlja grupu malih naftnih kompanija i jednu veoma veliku gasnu kompaniju, Gazprom, koje su zabeležile najveći pad proizvodnje od aprila.

Rusko Ministarstvo energetike prestalo je 2015. godine da objavljuje zasebne mesečne podatke o proizvodnji nafte od strane Gazproma, uključujući kompaniju u kategoriju ostalo, gde ona čini više od petine proizvodnje.

Moguće je da je smanjenje proizvodnje kondenzata od strane Gazproma bio razlog pada proizvodnje u grupi preduzeća iz kolone ostalo Ako je tako, stagnacija proizvodnje nafte od aprila može biti iluzija.

Odgovor na ovo pitanje trebalo bi da dobijemo veoma brzo. Pre nego što dođe zima, Gazprom mora povećati proizvodnju gasa u nastojanju da ispumpa rekordne količine u skladišta. Shodno tome, trebalo bi da poveća i proizvodnju kondenzata.

Proizvodnja nafte u Rusiji biće pomno praćena u narednim mesecima. Ako se ne poveća, stvoriće se bojazan da grupa OPEK+ neće moći da poveća proizvodnju do ciljnih pokazatelja.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs