ŠTA SPREMA? Đukanović ostao bez zemlje

Podgorička kompanija „Global Montenegro“ više nije vlasnik dva hektara zemlje na samom ulazu u Budvu, u podnožju brda Košljun.

U pitanju je partnerska firma predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića.

Na atraktivni zemljišni kompleks uknjižila se podgorička kompanija „HoldCo east“, koja je krajem prošle godine na sebe preuzela kreditne obaveze koje je imala kompanija šefa DPS-a. Podgoričke „Vijesti“ su male uvid u list nepokretnosti, gde piše da je osnov sticaja vlasništva „zaključak o predaji nepokretnosti“.

Pre nekoliko dana taj medij je objavio da, nakon punih 14 godina, od kada je trgovala zemlju u metropoli turizma, Đukanovićeva kompanija više nema nijedan teret, što je očigledno bio uvod u predaju nepokretnosti.

Još u novembru prošle godine „HoldCo east“ je upisao teret na zemljišni kompleks, navodeći da je poverilac kredita od pet miliona evra, koji je pre 2007. uzeo „Global Montenegro“ za kupovinu 20 hiljada kvadrata.

Pratite nas na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ta podgorička kompanija je 18. novembra u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i državnu imovinu upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevu zemlju.

„Hipoteka u iznosu od 5.000.000 evra, upisuje hipotekarni poverilac ‘Holdco east’ sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog poverioca“, pisalo je tada u listu nepokretnosti.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), ovu firmu je osnovala „Seta Montenegro“. Izvršni direktor je sada Uglješa Vučinić, koji je zamenio Ivana Popovića, dok su ovlašćeni zastupnici Mabry Patrick Thomas i Stramel Jason Brian. U firmi su isti ovlašćeni zastupnici, dok je kompaniju osnovala firma „Seta Holdco S.A.R.L“.

Kako je list ranije preneo, „Seta Montenegro“ i „Hedco east“ su pre tri godine preuzele faktoring kompaniju „Heta“, bivši „Hypo lizing“, a koja je formalno ugašena u julu prošle godine. Za to preuzimanje morala je Agencija za zaštitu konkurencije da da saglasnost, što je i učinila u febuaru 2018.

„Global Montenegro“ je pre 13 godina uzeo kredit od Hypo Alpe Adria banke, a kako ga nije vraćao banka je potraživanje prenela na svoju faktoring kompaniju „Heta“ koja je upisala hipoteku na sebe.

Lider DPS-a je sa Rajkovićem osnovao firmu „Global Montenegro“, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. od starobudvanske porodice.

Đukanović je u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbedila zahvaljujući kreditu od pet miliona evra koji je podigao kod Hipo Alpe Adria banke (sada Adiko banka).

Kredit je uzet 14. februara 2008. godine, a godinu kasnije aneksom ugovora, bio je premešten u nadležnost „Hypo Alpe Adria Bank Development“. Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta prošle godine kredit bio ustupljen „Heta Asset Resolution“, koja je upisala hipoteku na pet miliona evra sa zabranom otuđenja.

Đukanović je u aprilu 2013, kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio million evra, najavio da će prodati i zemlju na Košljunu.

Reč je o atraktivnom placu, jer je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom „Potkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od četrdesetak vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine 27 hiljada kvadrata.

„Global Montenegro“ je inače u blokadi na iznos od 10.8 miliona evra, kako piše u poslednjem izveštaju Centralne banke Crne Gore. Time je Đukanovićeva firma smanjila dugovanje za gotovo dva i po miliona od januara, kada je milionska blokada obelodanjena.

Početkom januara „Global Montenegra“ bio je blokiran na 12.456.821,8 evra. Zvanični podaci na sajtu CBCG pokazuju da se radi o blokadi po rešenju javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića koje je doneto 9. septembra 2016. i rešenju javnog izvršitelja Aleksandre Tomković Vukoslavčević po rešenju koje je doneto 8. novembra te godine.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), reč je o rešenjima kojima je određeno izvršenje upisom, zaplenom, procenom i prodajom udela Vuka Rajkovića koji su i dalje upisani.

Iz „Global Montenegra“ su se, nakon što je objavljena milionska blokada, oglasili navodeći da državi Crnoj Gori ne duguje jedan jedini cent na ime bilo kog poreza ili bilo kog doprinosa.

„Kao pravno lice, firma Global Montenegro duguje drugom pravnom licu iznos ugovorenog kredita i prispelih kamata“, obrazložili su iz Đukanovićeve firme.

(vijesti)