Rusija izjave o „ruskim raketama“ u Poljskoj nazvala provokacijom za širenje rata

Izveštaji poljskih medija, kao i izjave zvaničnika o navodnom padu ruskih projektila na teritoriju Poljske, provokacija su sa ciljem dalje eskalacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Izjave poljskih medija i zvaničnika o navodnom padu „ruskih“ projektila u oblasti ​​naselja Przevoduv su namerna provokacija u cilju eskalacije situacije. Nisu izvršeni nikakvi udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice ruskim sredstvima uništenja“, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo odbrane je dodalo da fragmenti, koje su u istrazi objavili lokalni mediji, nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ranije je poljska radio stanica ZET javila, pozivajući se na nezvanične izvore, da su dve rakete pale u blizini sela Przevoduv u Lublinskom vojvodstvu na granici sa Ukrajinom. Prema preliminarnim podacima, dve osobe su poginule.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki sazvao je sastanak Komiteta za bezbednost Saveta ministara nakon prijavljivanja incidenta.

Portparol Vlade Petr Miler obećao je da će svi podaci objavljeni na sastanku, „ako je moguće, biti što šire predstavljeni javnom mnjenju”. Takođe je pozvao da se ne objavljuju nepotvrđene informacije.

Ukrajinci odgovorni za rakete u Poljskoj

Poljski vojni ekspert Jaroslav Volski navodno je pokazao fotografiju sa mesta pada rakete u blizini Lublina.

On je sugerisao da bi to mogla biti ruska krstareća raketa ili ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane.

U komentarima na društvenim mrežama, korisnici pišu da fragment pripada raketi S-300, koja je u službi Oružanih snaga Ukrajine. Zvaničnih podataka još nema.

Webtribune.rs