Naslovnica U FOKUSU Rusija izdala nalog za hapšenje haškog tužioca

Rusija izdala nalog za hapšenje haškog tužioca

Istraga o Karimu Asadu Ahmadu Kanu koja je prethodila nalogu za hapšenje se zasnivala na članovima 299. i 360. Krivičnog zakona Rusije, odnosno podizanje krivičnih prijava protiv lica za koja se zna da su nevina, i priprema za napad na predstavnika strane države koji uživa međunarodnu zaštitu u cilju komplikovanja međunarodnih odnosa

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je danas nalog za hapšenje Karima Asada Ahmada Kana, britanskog advokata koji trenutno obavlja funkciju glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu.

Kan je u martu tražio hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i komesara za prava dece Marije Lvove-Belove, zbog navodnog ratnog zločina „protivpravne deportacije i transfera“ dece iz „okupiranih oblasti Ukrajine“ u Rusiju.

Instalirajte Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

MKS je postupio na osnovu tvrdnji vlade u Kijevu da je evakuacija dece iz civilnih područja koja su se našla pod paljbom ukrajinskih snaga predstavljala prisilno premeštanje stanovništva, što je definisano kao zločin prema Četvrtoj Ženevskoj konvenciji.

Tri dana nakon Kanovog saopštenja, 20. marta, ruski istražni komitet pokrenuo je istragu protiv tužioca, kao i troje sudija MKS-a koji su odobrili njegov nalog – Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala i Serhio Herardo Ugalde Godinez.

Istraga se zasnivala na članovima 299. i 360. Krivičnog zakona Rusije, odnosno podizanje krivičnih prijava protiv lica za koja se zna da su nevina, i priprema za napad na predstavnika strane države koji uživa međunarodnu zaštitu u cilju komplikovanja međunarodnih odnosa, piše „RT internešenel“.

[adsenseyu1]

Moskva je odbacila naloge Međunarodnog krivičnog suda protiv Putina i Lvove-Belove kao ništavne, jer Rusija, kao ni SAD, Kina, Indija i nekoliko desetina drugih zemalja.

Marija Zaharova je osudila „licemernu i ciničnu“ zabrinutost Zapada za evakuisanu decu, osvrnuvši se na probleme hiljada maloletnih ukrajinskih izbeglica u zemljama EU, dok je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja objasnio da su ukrajinska deca preseljena u Rusiju jer je Moskva jednostavno želela da ih spasi od opasnosti koju mogu predstavljati vojne operacije.

Povodom sudbine dece koja su sklonjena u Rusiju oglasio se i lider Čečenije Ramzan Kadirov koji je predložio „haškim parazitima“ da, zbog dece koja su sa ratne zone evakuisana u Rusiju, uruče Putinu Nobelovu nagradu za mir.

Ta deca su, kako je rekao, spasena, nahranjena i poslata u škole, dok Zapad ni ukrajinske izbeglice nije mogao da primi ljudski.

(RT)

[adsenseyu4]