Neizlečive frustracije: „Rusija će se raspasti, ove tri teritorije će prve otići“

Šahista Gari Kasparov rekao je da će pobeda Ukrajine u ratu dovesti do kolapsa režima Vladimira Putina i otvoriti novi početak za Rusiju.

„Prilično sam siguran da će Rusija u sledećih pet godina biti manja“, rekao je za Newsweek.

Opisujući rat u Ukrajini kao ‘genocid’, čije ćemo posledice osećati decenijama, rekao je da će ruske teritorije poput republika Tatarstan, Baškortostan i Čečenija „vrlo verovatno otići“.

„To je proces koji je stao 1991. s raspadom Sovjetskog Saveza, ali mislim da je kolaps Ruskog Carstva neizbežan“, kaže Kasparov.

Instalirajte Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Putin je otvoreno govorio o svojim imperijalnim ambicijama, što se pokazalo njegovim zauzimanjem Krima 2014., kasnijim ratom u ukrajinskoj regiji Donbas i invazijom punog opsega koju je pokrenuo u februaru 2022.

„Jasno je da Rusko Carstvo mora da prestane da postoji. Pitanje je hoće li slobodan svet razraditi politiku koja će pomoći drugim silama u Rusiji da sačuvaju deo teritorija gde su Rusi većina i reformišu državu kako bi postala budući saveznik evroatlantske civilizacije, ili će stvari potpuno izmaći kontroli?“, upitao se Kasparov.

On zamišlja Rusiju kao parlamentarnu republiku ili labavu federaciju, „ali moramo početi od nule“.

Bivši svetski prvak okrenuo se politici nakon što se povukao iz šahovskog sveta i stvorio Ujedinjeni građanski front, društveni pokret koji radi na očuvanju demokratije.

Godinama je upozoravao na pretnju koju Putin predstavlja svetskom poretku, a 2015. uporedio ga je s Adolfom Hitlerom u svojoj knjizi „Zima dolazi“.

U međuvremenu, Kasparov odbacuje nesistemske ruske opozicione stranke u svojoj zemlji, za koje kaže da deluju pod pokroviteljstvom Kremlja. Za njega, rusko protivljenje mora da se temelji na tri načela: „Rat je zločinački, režim je nelegitiman. Krim je Ukrajina. Sve dok želite da izgovarate ove tri stvari, pridružili ste se savezu“.

Procenjuje se da je oko 900.000 Rusa napustilo zemlju od početka rata u februaru 2022. Reč je o egzodusu koji je dobio podsticaj kada je Putin u septembru najavio delimičnu mobilizaciju.

Kasparov kaže da nakon rata mora da postoji pravda za one koji su bili blisko uključeni u invaziju na Ukrajinu, ali ih treba razlikovati od ostalih ruskih dužnosnika.

„Iako imate gomilu prevaranata i nasilnika koji vladaju Rusijom, 90 posto njih nisu ratni zločinci i upravo se tu možete podeliti“, rekao je Kasparov.

„Ako želite da budete sigurni da Rusija neće propasti, morate pokazati da će 10 posto onih koji su povezani s ratom odgovarati. Onda stvarate prazninu koju mogu da popune ljudi poput mene, Hodorkovskog i Navaljnog „, tvrdi Kasparov.

Gušenje ljudskih prava u Rusiji produbilo se od početka rata. Nezavisni mediji su zatvoreni, hiljade su u zatvorima, što ostavlja Putinovim protivnicima koji ne mogu da napuste zemlju malo opcija.

Kasparov te ljude naziva ‘herojima’ i insistira na tome da će doći trenutak kada će se sistem srušiti i „tada će nam trebati ti ljudi“.

„Trebaće nam taj bes“, zaključuje Kasparov za Newsweek.

Malo biografije

Jedan od svetskih prvaka u šahu i to između 1985. i 2000. godine je bio i Gari Kimovič.

Rođen je u gradu Bakuu, u Azerbejdžanu, 13. aprila 1963. godine, a 1983. godine se prvi put našao na prvom mestu svetske liste najboljih šahista.

Tom prilikom je pretekao čuvenog svetskog prvaka Anatolija Karpova. Na tom mestu je ostao sve do 10. marta 2005. godine. Tada se zvanično povukao iz sveta profesionalnog šaha.

Njegovo pravo ime je Harri Vajnštajn, a majka mu je bila Jermenka, dok je po ocu Jevrejin.

S obzirom na to da su mu se roditelji vrlo rano razišli, njegova majka je svoje jermensko prezime Kasparjan promenila u Kasparov, što bi bila ruska varijanta tog prezimena. Kada je Gari imao 12 godina, preuzeo je majčino prezime.

(Jutarnji list)