Rusija i Turska se dogovorili: Izbegavaju plaćanja u toksičnoj valuti

Ankara pristaje da plati deo ruskog prirodnog gasa u rubljama.

Rusija i Turska postigle su načelni dogovor da neka od plaćanja za ruski prirodni gas prebace na rublje u okviru produbljivanja trgovinskih veza između dve zemlje, saopštilo je u četvrtak tursko ministarstvo energetike.

Izbegavanje plaćanja u američkim dolarima pomaže obema zemljama. Rusija je valutu nazvala „toksičnom“, jer sankcije Zapada otežavaju obavljanje transakcija. Takođe pomaže Turskoj da zaštiti svoje sve manje rezerve tvrde valute, piše Raša tudej.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je prošle nedelje potvrdio da će Ankara početi da plaća deo uvoza prirodnog gasa iz Rusije u rubljama nakon višečasovnih razgovora sa njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju.

Dve zemlje potpisale su i mapu za ekonomsku saradnju koja predviđa povećanje bilateralnog trgovinskog prometa na 100 milijardi dolara godišnje. Predsednici su takođe razgovarali o širokom spektru pitanja, uključujući ukrajinski izvoz žitarica.

Ranije ovog meseca Putin je rekao da zemlje EU treba da budu zahvalne Turskoj što je obezbedila pouzdano snabdevanje bloka ruskim gasom preko gasovoda Turski tok.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(b92.net)