Rusija: Evropi će biti neophodan „Severni tok 2“, šta god sada govorila

Evropi će biti nužan projekat „Severni tok 2“, šta god da sada govore o tome, ali je u sadašnjoj situaciji uzaludno očekivati njegovo puštanje u rad, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„U sadašnjim uslovima, naravno, bilo bi bezobzirno i besmisleno nadati se pokretanju ‘Severnog toka 2’, ako se ima u vidu kratkovidi stav naših partnera o tom projektu, a pre svega Nemačke“, rekao je Peskov novinarima.
Portparol Kremlja se, takođe, osvrnu na zaplenu ruskih aktiva u Ukrajini, koju je ocenio kao lopovluk i dodao da će se Rusija protiv toga boriti i da će ih vratiti.
„Kakva može biti reakcija? Ona je negativna. Nastavljanje te politike koja je ušla u modu u poslednje vreme u čitavom nizu država, praktično je krađa tuđe imovine. Odnosimo se prema tome negativno. Borićemo se protiv toga, branićemo svoju imovinu“, rekao je Peskov.
List „Republika“ je ranije preneo da je Italija predložila plan za rešavanje krize u Ukrajini koji se sastoji iz četiri etape. Prema navodima medija, dokument koji je sastavilo Ministarstvo inostranih poslova Italije je šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo predao generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu.
„Pozdravljamo učešće svih koji mogu da doprinesu rešavanju krize, niko ne odbacuje takve iskrene napore. Za sada, nažalost, ne znamo detalje tog plana. Nije mi poznato da li je on prenet preko nekih diplomatskih kanala, to smo saznali od medija. Za sada ne mogu da dam nikakav konkretniji komentar“, rekao je Peskov novinarima.
(sputnik)