Rusija dala Litvaniji ultimatum zbog blokade Kalinjingrada

Rusija ima pravo da reaguje kako bi zaštitila nacionalne interese u slučaju da Litvanija uskoro u potpunosti ne obnovi teretni tranzit u Kalinjingradskoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

„Procenjujemo provokativne mere Litvanije koje narušavaju međunarodno-pravne obaveze te zemlje, pre svega Zajedničku izjavu Ruske Federacije i Evropske unije o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostale teritorije Ruske Federacije od 2002. godine – kao otvoreno neprijateljske“, piše u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je pozvalo privremenu otpravnicu poslova Litvanije Virdžiniju Umbrasene i uručilo joj protesnu notu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odluku litvanskih vlasti da obustave tranzit robe preko svoje zemlje nazvao nezakonitom i dodao da je ona bez presedana. Prema njegovim rečima, ta situacija zahteva duboku analizu u narednih nekoliko dana, nakon kojih će Moskva preduzeti uzvratne mere.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune