Rusija će poslati teške višecevne raketne bacače i termobarično oružje TOS-1 i TOS-2 na granicu sa Ukrajinom

Ruski teški sistemi višecevni raketni bacači plamena i termobarično oružje TOS-1 i TOS-2 biće postavljeni u blizini granice sa Ukrajinom.

Ruska vojska namerava da pošalje svoje teške sisteme bacača plamena TOS-2 „Tosočka“ i TOS-1a „Solncepek“ na granicu sa Ukrajinom. Ovo oružje će pomoći da se obuzda ukrajinska agresija protiv Rusije i značajno će ojačati odbrambenu sposobnost zemlje u ovom pravcu.

Trenutno je poznato da rusko Ministarstvo odbrane namerava da formira tri nova bataljona sa teškim sistemima za bacanje plamena u Južnom vojnom okrugu, a završna faza je planirana do 2027. godine.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Nove jedinice će se sastojati od sistema „Solntsepek”, koji je već prilično poznat sistem teških bacača plamena, kao i od najnovijeg TOS-2 „Tosočka”, koji se sprema za masovno usvajanje.

Ključni razlog za formiranje tri nova bataljona iz teških bacačkih sistema je taj što ovo oružje može značajno povećati vatrenu moć ruske vojske, a pojava teških bacačkih sistema u Južnom vojnom okrugu omogućava pokrivanje Krima, granice sa Ukrajinom i Kavkaz.

Ruski teški raketni sistemi „Tosočka“ i „Solncepek“ su pre nekoliko meseci učestvovali u vojnim vežbama, gde su pokazali visoku efikasnost u suzbijanju snaga fiktivnog neprijatelja.

Webtribune.rs