Revolucija u Danskoj: Osnovana stranka koju vodi veštačka inteligencija

Danska odnedavno na svojoj političkoj sceni ima stranku kojom u potpunosti upravlja veštačka inteligencija.

Ona namerava da se kandiduje na sledećim opštim izborima u junu 2023.

Osnivanje stranke pokrenuo je krajem maja danski umetnički kolektiv Computer Lars, nazvavši je Sintetička partija. Stranku u potpunosti vodi veštačka inteligencija, ali još uvek nema dovoljno potpisa za učešće na izborima.

Njeni tvorci kažu da je stranka zamišljena kao svojevrsni odgovor na apstinenciju Danaca, kada su izbori u sredini. Njih oko 15 odsto glasalo je na poslednjim opštim izborima.

Objedinjavajući pisane publikacije svih marginalnih stranaka u zemlji od 1970. godine, stranka nudi politički program koji predstavlja „političku viziju običnog čoveka“, rekao je za AFP umetnik Asker Brild Staunaes iz kolektiva Computer Lars.

Cilj je optimizacija sistema glasanja

Cilj korišćenja veštačke inteligencije ove „antipolitičke“ stranke je „optimizacija sistema glasanja u Danskoj“, objasnio je on. U isto vreme, Sintetička partija predstavlja izazov za stotine marginalnih partija koje postoje u Danskoj, od kojih mnoge nisu ozbiljne konvencionalne partije.

U Danskoj postoji 230 mikro partija, uključujući i Sintetičku partiju. Niko od njih još nije prikupio 20.182 potpisa potrebna za učešće na opštim izborima. Sintetička partija ih je do sada, prema zvaničnim podacima, prikupila 4. Zbog toga je teško predvideti da li će ova politička formacija, najnoviji projekat umetničkog kolektiva, biti zastupljena u parlamentu.

Ukoliko dobije dovoljno glasova na izborima, stranka namerava da imenuje predstavnika zaduženog za povezivanje veštačke inteligencije sa političkim debatama u parlamentu.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja. Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(index.hr, b92.net)