Naslovnica SPEKTAR REŠENO: Počinje svet novih vladara – U BRIKS-u sistem nedodirljiv za sankcije...

REŠENO: Počinje svet novih vladara – U BRIKS-u sistem nedodirljiv za sankcije i političke pritiske

U svetu je u toku trka za jačanje suvereniteta, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju učesnicima Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

– BRIKS ima veliki potencijal za prijem novih članica. Moskva pozdravlja takav pravac razvoja – naveo je on.

Posebnu pažnju Rusija će pokloniti južnom pravcu, reč je o koridorima „Sever-Jug“ i o crnomorskom pravcu

– Pored toga, aktivno se razvija Severni morski put – dodao je Putin.

Kako je naveo, predviđa se da će do 2030. godine obim transporta međunarodnim koridorima preko teritorije Rusije porasti jedan i po put u odnosu na 2021. godinu.

Rusija je spremna da ponudi sveobuhvatna tehnološka i industrijska partnerstva uz obuku kadrova.

Kako je istakao, na prijateljske države odlazi tri četvrtine ukupne robne razmene Rusije:

«Uprkos svakakvim preprekama i nelegitimnim sankcijama, Rusija je i dalje jedan od ključnih učesnika svetske trgovine. Naša sarada sa azijskim zemljama je od 2020-te porasla za 60 odsto, sa Bliskim Istokom –dva puta, sa Afrikom — 69 odsto, a sa Latinskom Amerikom — 42 odsto“.

Ruski lider je posebno naglasio: «Zajedno sa partnerima širićemo korišćenje nacionalnih valuta u spoljnotrgovinskim plaćanjima i podizati bezbednost i efektivnost takvih operacija. Unutar BRIKS-a radimo na nezavisnom platnom sistemu na koji neće biti moguć politički pritisak, zloupotrebe i sankciono mešanje izvana»

Rusija je dokazala visok nivo usvajanja tehnoloških promena. Promenio se finansijski sektor, uslovi trgovine. U savremenim uslovima i u perspektivi, budućnost države zavisi od toga koliko efikasno može da odgovori na globalne izazove, dodao je.

– Vidimo kako se među zemljama pojačala borba za jačanje suvereniteta i to na tri nivoa – državnom, ekonomskom i vrednosnom, a zemlje koje su do sada bile najveće sile žele na sve načine da sačuvaju svoju hegemoniju i pozicije. Vidimo da je ekonomija broj jedan Kina i to sa velikom razlikom u odnosu na drugo mesto, a treća Indija, sve se jače razvijaju zemlje Azije i Afrike. Upravo će one određivati globalnu sliku sredinom 21. veka – rekao je Putin.

Prema ocjeni Svetske banke, Rusija je postala četvrta ekonomija svijeta po paritetu kupovne moći.

– Naša zemlja je ispred Japana – istakao je Putin.

Tempo ekonomskog rasta Rusije prevazilazi svetski prosek, a on se obezbeđuje pre svega iz oblasti koje se ne odnose na sirovine.

Prošle godine udeo plaćanja u „toksičnim“ za ruski izvoz valutama se dvostruko smanjio, dok se rublja sve više koristi, konstatovao je ruski predsednik.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social