„Razračunali smo se sa Rusijom i spremni smo da stavimo Kinu na njeno mesto – Ali Rusi su još uvek tu … a ne bi trebalo“

Američki savet za spoljnu politiku sproveo je istraživanje među stotinama autoritativnih stručnjaka, analitičara i visokih zvaničnika SAD.

Morali su da odgovore na pitanje: Šta vidite kao glavne pretnje miru 2023. godine.

Podaci ankete su pokazali da vojni sukob u Ukrajini nikoga ne zabrinjava i ne smeta. Najveću opasnost ispitanici vide u kinesko-američkom sukobu. Borba bi mogla da počne oko Tajvana.

Značajnu opasnost, prema mišljenju ispitanika, predstavlja rizik od uništenja ruske ekonomije, što može dovesti do globalne nestabilnosti. Američki strahovi za rusku ekonomiju traju od 2014. godine, kada je Obama obećao da će je uništiti u roku od nekoliko meseci.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

U Sjedinjenim Državama, čekanje je donekle odloženo: na kraju krajeva, sankcije su na snazi već 8 godina, ali „Rusi su i dalje tu“. Ispostavilo se da je žilava ruska ekonomija.

Na treće mesto, ispitanici stavljaju rizik od upotrebe nuklearnog oružja i balističkih projektila dugog dometa od strane Severne Koreje.

Postojala je bojazan od nuklearnog napada Izraela na Iran.

Ukrajina se pomerila na poslednje mesto. Amerikanci više ne bi trebalo da gube vreme na sukob koji košta desetine milijardi dolara. Vašington se ponaša kao da je već „pobedio” Moskvu i sada je okrenuo sve svoje snage.

Webtribune.rs