RATOVI ZVEZDA: Joda je stvaran, pronađen na slici iz 14. veka

joda

Slika Jode iz filma „Ratovi zvezda“ se pojavljuje u srednjovekovnom rukopisu XIV veka, a to je najbolja stvar koja je viđena u poslednje vreme vreme.

Gledajući sliku, očigledno je da postoje sličnosti između Jode iz filma i lika koji se nalazi u rukopisu Decretala Gregoria IX koji je poznat i među istraživačima kao Smitfild Decretals.

Nalazi se u Britanskoj biblioteci i napisan je na jugu Francuske verovatno između 1300 i 1340 godine i sadrži pisma pape, doktrinu i crkvene odredbe.

Crtež Jode je zapravo deo tumačenja biblijske priče o Samsonu.

Istoričar Damien Kempf je pronašao majstora Jodu dok je istraživao  podatke za svoju novu knjigu „Srednjovekovna čudovišta“.

„Kada sam naišao na ovo čudovište, zapravo nisam mogao da verujem. To je rukopis koji je izrađen pre 700 godina „, rekao je Kempf za BBC Radio
Niko ne zna ko je taj lik zelenog tena, u plaštu sa velikim ušima.

joda2

Međutim, u poređenju sa likom džedajskog majstora koji je bio mentor mladom Luku Skajvokeru u Ratovima Zvezda, identični su.

Britanska biblioteka počela je da objavljuje slike poput drevnih tekstova kao što je ova, gde možemo videti Jodu 2010. godine, tako da stvarno nije moguće da je Džordž  Lukas inspirisan drevnim rukopisima, osim ako je prolazio kroz arhive britanske biblioteke kada je stavrao  prvi film „Ratovi Zvezda“.

Dakle … kako je Joda nastao? Šminker Stjuart Freborn zasnovao je Jodin lik  delom svojim, a delom likom Alberta Ajnštajna. Freeborn je nadgledao dizajn originalne lutke Dzabe Hat koja se koristila u nastavku ‘’Povratak Dzedaja’’, kao i stvaranje Evoks-a.

U nastavku ‘’Fantomska pretnja’’, Joda je redizajniran da izgleda mlađe.
Bio je kompjuterski generisan za dva snimka iz daleka,ali  je ostao uglavnom lutka.

Lutku je redizajnirao Nick Dudman iz originalnog dizajna Stuarta Freeborna.

Zbog toga mnogi ljudi, posebno Fanovi Ratova zvezda, smatraju da bi bilo neophodno razjasniti ko predstavlja ovu zelenu figuru koja izgleda kao Joda  i šta ona  radi u drevnom rukopisu koji datira iz 14. veka.

Zanimljivo je da ako pogledate drevni rukopis i uporedite ga sa „likovima“ iz Kempfove nove knjige, videćete da Joda nije jedini poznati lik.

Webtribune.rs