Naslovnica IZA OGLEDALA Ratnici sa prostora Rusije pre 2.400 godina koristili kanabis za ratne operacije

Ratnici sa prostora Rusije pre 2.400 godina koristili kanabis za ratne operacije

[adsenseyu3]

htrhthtrf

[adsenseyu2]

Arheolozi su pronašli „bongove“ od čistog zlata stare 2.400 godina koje su poglavice arijevskih plemena koristile za pušenje kanabisa na ceremonijama.

Ovaj istorijski pribor za konzumiranje droge je pronađen zajedno sa mnogim drugim zlatnim predmetima kada je u Rusiji iskopana određena oblast kako bi se postavili dalekovodi.

Predmeti su bili zakopani u kamenoj odaji koja je bila zapečaćena debelim slojem gline.

Kriminolozi su sproveli testove koji ukazuju na to da je crni debeli talog iz ovih predmeta poreklom od kanabisa i opijuma. Stručnjaci veruju da ovi predmeti pripadaju Scitijancima, nomadskoj ratničkoj rasi koja je vladala većim delovima Evrope i Azije između 9. veka pre nove ere i 4. veka nove ere.

[adsenseyu4]

To znači da bi ovi bongovi trebalo da budu najstariji na svetu. Nekoliko istoričara kaže da su Scitijanci pušili kanabis i opijum, a ponekad pripremali i jake smeše ovih droga kako bi uticali na stanje uma pre odlaska u borbu.

Čuveni grčki istoričar Herodot je napisao: „Scitijanci su koristili biljku koja je stvarala dim jači od bilo koje grčke pare, a od koje su vikali još glasnije“. Pored zlatnih bongova, takođe su otkriveni i zlatni ćupovi i različiti prstenovi. Svi predmeti su očišćeni i postavljeni kao eksponati u ruskom muzeju.

Webtribune.rs

 [adsenseyu1][adsenseyu5][adsenseyu5]